Gelukt! Elon Musks SpaceX brengt voor het eerst hergebruikte raket in baan rond aarde

Tot nu toe werd alleen gloednieuwe apparatuur gebruikt in de ruimtevaart. En dat is één van de zaken die het zo verschrikkelijk duur maakt. Maar vannacht is voor het eerst is een gerecycleerde raket de ruimte in gegaan. De Falcon 9 van het commerciële bedrijf SpaceX van Tesla-oprichter Elon Musk was al eens in de ruimte geweest.

De Falcon 9 bracht vorig jaar een capsule naar het internationale ruimtestation ISS. Na het opstijgen landde de eerste trap, het deel dat de raket genoeg snelheid moet geven om te ontkomen aan de zwaartekracht, veilig en gecontroleerd op een onbemand schip in de oceaan.

Het raketdeel werd vervolgens aan wal gebracht, schoongemaakt, onderzocht en opgeknapt. En het is nu dus opnieuw gebruikt: om 00.27 uur onze tijd werd de raket opnieuw de ruimte in geschoten vanaf Cape Canaveral in Florida, dit keer om een Luxemburgse communicatiesatelliet in een baan om de aarde te brengen.

Hergebruik van raketten moet het een stuk goedkoper maken om satellieten naar de ruimte te brengen. Een concurrent van SpaceX, Blue Origin van Amazon-oprichter Jeff Bezos, heeft al vijf vluchten uitgevoerd met een tweedehands raket. Daarbij kwam het ruimtevoertuig echter niet in een baan om de aarde terecht, wat vannacht wel is gebeurd.