Deze Harry Potter-theorie verklaart zó veel over Dumbledore en wij kenden ze nog niet

Bij newsmonkey hebben we al behoorlijk wat Pottertheorieën gelezen, becommentarieerd en afgewogen. Maar deze, over de familie van schooldirecteur Albus Dumbledore, vinden wij extra speciaal. Vooral omdat ze weleens zou kunnen bevestigd worden in de volgende Fantastic Beasts-films. Elke theorie die iets te maken heeft met geheimen uit de originele reeks geven wij extra speciale aandacht, en hier is ie dus: was Ariana Dumbledore een obscurial?

Zelfs na zeven boeken, acht films en een reeks verhalen op Pottermore blijft Albus Dumbledore een gigantisch mysterie voor elke Potterfanaat. We weten dat ons favoriete schoolhoofd een broer en een jongere zus heeft. We weten ook dat het met Ariana niet goed is afgelopen, ze sterft namelijk al op heel jonge leeftijd.

Dat het een tragisch verhaal is, weten we. Maar nu wordt ook duidelijk dat we in de tweede Fantastic Beasts-film meer te weten komen over Ariana. Want het hele verhaal van de eerste film, over de arme obscurial, dat zou weleens te maken kunnen hebben met de zus van Dumbledore? Qué? Yup, op het internet zijn ze daar van overtuigd.

She was never right again

Ariana Dumbledore kon als jong meisje wel degelijk toveren, maar toen ze zes was, zagen een paar dreuzeljongens wat het kind aan het doen was. Ze begrepen het niet en "she was never right again. She wouldn't use magic, but she couldn't get rid of it; it turned inward and drove her mad, it exploded out of her when she couldn't control it, and at times she was strange and dangerous." Uiteindelijk zou Ariana per ongeluk haar moeder doden en zou ze zelf om het leven komen nadat een spreuk van één van haar broers of Grindelwald haar raakte.

En wat ontdekken fans, nu ze even tijd hebben gehad om de events uit Fantastic Beasts te verwerken? De definitie van een obscurial komt verdacht goed overeen met wat Ariana overkomen is. Volgens de Harry Potter Wikia is een obscurial een jonge heks of tovenaar die een donkere parasitaire magische kracht, gekend als een obscurus, ontwikkelt als gevolg van z'n innerlijke magie die onderdrukt wordt door psychologisch of fysiek misbruik.

Obscuur, obscurial, obscurus

Die obscurus hebben we natuurlijk al gezien. Volgens J.K. Rowling is "An Obscurus developed under very specific conditions: trauma associated with the use of magic, internalized hatred of one’s own magic and a conscious attempt to suppress it." Dat zou weleens een heel precieze omschrijving van Ariana kunnen zijn.

En dat verklaart net zoveel over Dumbledore. Waarom duwde hij Ariana weg in plaats van haar naar Saint Mungo's Hospital te brengen? Waarom praatte hij nooit over haar? Omdat hij wist wat ze was, omdat hij wist dat ze mogelijks gevaarlijk was en dat hij haar toch wou beschermen. Klinkt als Dumbledore, wij zijn fan van deze theorie.

Lees meer