Nederlanders gierig? Ze doneren wel zo'n 10 keer zoveel als de Belgen voor de hongersnood

De afgelopen dagen waren er vaak positieve berichten te lezen over 'Consortium 12-12'. De samenwerking die in België geld inzamelt voor de hongersnood in Zuid-Soedan, Somalië, Nigeria en Jemen heeft namelijk al 3 miljoen euro verzameld. Maar ... ondertussen staat de teller in Nederland al boven de 30 miljoen euro.

Zo'n 20 miljoen mensen in Zuid-Soedan, Somalië, Nigeria en Jemen dreigen te sterven van de honger als er niet snel hulp komt en voor velen onder hen, vooral kinderen, is het al te laat. De Verenigde Naties noemt de hongersnoden de ergste crisis sinds 1945.

De problemen bleven lang uit de aandacht, maar sinds enige tijd is er met 12-12 toch een overkoepelde actie opgestart om geld in te zamelen. Op zich goed nieuws, maar een tv-show zoals bij Tsunami 12-12 in 2005 (opbrengst: 55 miljoen euro), krijgen we niet en dus is er nog maar 3 miljoen euro ingezameld.

Veel reden om enthousiast te zijn is dat niet, zeker niet als je weet dat Nederland al boven de 30 miljoen euro zit. Hoe komt dat toch? De Nederlanders zijn natuurlijk met iets meer, maar er zijn nog andere redenen voor het verschil.

World Giving Index

Het is daarbij interessant om te kijken naar de World Giving Index (WGI), een jaarlijkse ranking van onderzoeksbureau Gallup dat de landen rangschikt op basis van vrijgevigheid. België staat daarbij op een 32e plaats, Nederland is 13e. Dat het niet uitmaakt hoe rijk je als land bent bewijst Myanmar, dat al drie jaar op de eerste plaats staat.

De WGI peilt naar hoeveel mensen vrijwilligerswerk doen, een onbekende helpen of geld geven aan goede doelen. Als we puur kijken naar die laatste categorie staat Nederland zelfs 9e en België pas 33e.

Mentaliteit verandert

Ook als je kijkt naar wat wij jaarlijks geven voor Music For Life en Nederland voor zijn versie, Serious Request, zie je dat het verzamelde bedrag in Nederland altijd hoger is.

Op het vlak van budget van de overheid legt België ook beschamende cijfers voor. De Europese Unie legt als norm op dat een land 0,7 procent van zijn bruto binnenlands product vrijmaakt voor ontwikkelingssamenwerking en Nederland haalt dat cijfer ongeveer. België komt maar aan 0,45 procent

Er is ook goed nieuws want de mentaliteit lijkt te veranderen. Zo stond België in 2013 nog op een 57e plaats in de World Giving Index en ook onze Music For Life scoort ieder jaar beter.

Lees meer