Circulatieplan Gent blijft gemoederen verhitten: schepen Filip Watteeuw naar politie na bedreigingen

De Gentse schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) stapt naar de politie na bedreigingen die hij krijgt op sociale media. De bedreigingen stapelen zich al wekenlang op en gaan behoorlijk ver. Oorzaak van de bedreigingen is het circulatieplan dat vanaf volgende week in voeg treedt.

Het centrum van Gent wordt vanaf maandag voor een groot stuk autoluw en dat zorgt al maanden voor wrevel en discussies. Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit, is kop van jut. Op sociale media wordt hem verweten dat Gent kapot zal gaan aan zijn ambitieuze project. Dat gaat van 'brave' opmerkingen tot zelfs doodsbedreigingen.

Zelf wou Watteeuw de bedreigen zo laten, maar het was burgemeester Daniël Termont (SP.A) die hem toch aanraadde om naar de politie te stappen, omdat ook het personeel achter de balie geïntimideerd wordt door bezoekers.

Ratteeuw

Naast de verwijten wordt ook Watteeuws naam verbasterd naar 'Ratteeuw' en dat vindt de schepen niet zo onschuldig. "Als ik berichten zie op Facebook dat de groenen en meteen ook alle bakfietsers ratten en ongedierte worden genoemd, dan is dat toch wel bijzonder onaangenaam. De vorige keer dat er groepen mensen zo werden genoemd, was in de jaren dertig", zegt hij in De Morgen.

Politie

De vraag is alleen of de politie veel kan doen tegen online bedreigingen, maar Manuel Mùgica-Gonzalez, woordvoerder van de Gentse politie heeft laten weten dat ze de situatie zeer nauwkeurig zullen opvolgen.

Lees meer