Witte Huis geeft documenten vrij die tonen hoe rijk Trumps regering is ... en ze zijn veel rijker dan hun voorgangers

Nieuwe documenten tonen dat de entourage van de Amerikaanse president Donald Trump er warmpjes bij zit. Het gaat om de financiële gegevens van 180 mensen die sinds z'n verkiezing voor de president zijn komen werken. Onder de rijkste bondgenoten van Trump natuurlijk ook zijn dochter Ivanka en haar echtgenoot Jared Kushner. Samen bezitten ze zo'n 740 miljoen dollar.

Over het algemeen zijn de belangrijkste mensen in de regering van Trump veel rijker dan hun voorgangers uit andere regeringen. Daardoor zijn ze vaker betrokken bij zaken die botsen met hun functie in de regering. De etnische commissie die waakt over belangenconflicten noemt de situatie "extreem complex". Allemaal samen zouden de ministers en hoge functionarissen volgens Bloomberg een fortuin van 12 miljard dollar hebben. Daarmee is het de rijkste regering in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

Erg verrassend klinkt dat waarschijnlijk niet, maar we zetten de grootste poenscheppers buiten Trump zelf nog even op een rijtje.

Gary Cohn

© Getty

Na Trump zelf is dit één van de rijkste leden van de regering. Hij verliet een topfunctie bij Goldman Sachs om de economische adviseur van Trump te worden. Zijn bezittingen worden grofweg tussen 253 miljoen en 611 miljoen dollar waard geschat. Vorig jaar verdiende hij liefst 77 miljoen dollar, niet slecht voor een jaarloon.

Steve Bannon

© Getty

Iets minder rijk, maar toch nog altijd met een fraaie bankrekening, is de belangrijkste strateeg van Trump, Steven Bannon. Zijn bezittingen zouden tussen 13 en 56 miljoen dollar waard zijn. Vorig jaar verdiende hij net geen 200.000 dollar als directeur van Breitbart News Network LLC. Hij nam in augustus ontslag om met Trump in de race naar het Witte Huis te stappen.

Ivanka & Jared

© Getty

De meest omstreden figuren in het Witte Huis zijn zonder twijfel Trumps eigen dochter Ivanka en haar echtgenoot Jared Kushner. Ivanka lijkt door haar functie wel meer als First Lady te gelden dan haar moeder. De kritiek op haar aanstelling als adviseur bleef dan ook niet uit. Het koppel verdiende vorig jaar 195 miljoen dollar, wat hun fortuin op 740 miljoen dollar zou brengen.

Reince Priebus

© Getty

De stafchef van het Witte Huis, Reince Priebus, verdiende vorig jaar 1,4 miljoen dollar. Het grootste deel van z'n inkomsten is van het advocatenkantoor in Milwaukee waar hij partner is. Hij kreeg ook een loon van 500.000 dollar en bonussen van het Republikeinse Nationale Comité.

Kellyanne Conway

© Getty

De belangrijkste raadgever van Trump, Kellyanne Conway, verdiende vorig jaar 800.000 dollar dankzij haar consultancybedrijf. Ze zou bezittingen hebben die tussen 10 en 39 miljoen dollar waard zijn.

Sean Spicer

© Getty

Perschef Sean Spicer verdient ook niet slecht. Hij haalde 50.000 tot 165.000 dollar binnen via vier investeringseigendommen. Samen zijn ze minstens 1,1 miljoen dollar waard. Maar hij verdiende vorig jaar ook 260.000 dollar als communicatiedirecteur voor het Republikeinse Nationale Comité.

Julia Hahn

De amper 25-jarige Julia Hahn is de assistente van Steve Bannon en zij zou tussen 500.000 en één miljoen dollar op haar rekening staan hebben. Ze verdiende vorig jaar bij Breitbart 117.217 dollar.

Omarosa Manigault

© Getty

Tot slot nog Omarosa Manigault, een voormalige ster in Trumps tv-programma The Apprentice. Van haar werd onthuld dat ze een trouwjurk -en sluier ter waarde van 25.000 dollar heeft gekregen om in de realityshow Say Yes to the Dress op te treden.

Lees meer