Burgerdoden door Belgische F-16's in Mosul? Onderzoek internationale coalitie zal moeten duidelijkheid scheppen

Vielen er op 17 maart burgerdoden door bombardementen van Belgische F-16's in Irak? Een onderzoek van de internationale coalitie zal duidelijkheid moeten brengen. Voor minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) komen veel vragen, nu journalist Martin Chulov van The Guardian stelt dat ook Belgische jets bij die aanval betrokken waren. 

Er is stevige druk op de Verenigde Staten, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en België om duidelijkheid te verschaffen over een raid die de internationale coalitie uitvoerde in Irak, in de stad Mosul. Daar is een heftig gevecht aan de gang in de straten van de stad, die veroverd wordt op de IS door Iraakse soldaten. De luchtmacht van de internationale coalitie, waarbij ook de Belgen, voorziet luchtsteun voor de Iraki's.

Maar op 17 maart ging het grondig fout. Een aanval waarbij 36 bommen gedropt werden leidde tot meer dan 140 burgerdoden. Dat nieuws lekte uit op 25 maart. En recenter komen er meer details naar voren. Een journalist van The Guardian, Martin Chulov, tweette dat er ook Belgische jets betrokken waren bij de aanval.

Vervelende timing voor Vandeput

Dat brengt de Belgische minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) in een lastig parket. Want hij was op bezoek in Jordanië, waar de Belgische jets gebaseerd zijn, op 20 maart. De commissie was daar in z'n kielzog mee, net als journalisten. En uiteraard kwam de vraag over burgerdoden daar op tafel, zij het theoretisch. Sp.a en Ecolo wilden weten of het wel vol te houden was "dat het Belgische leger nog steeds geen weet heeft van één enkele burgerdode, die het zou veroorzaakt hebben".

Die stelling werd zowel door Vandeput als de top van de Belgische luchtmacht aangehouden. Wisten ze dan niet van de aanval, drie dagen daarvoor? Dat lijkt moeilijk vol te houden, als er wel degelijk Belgische jets meevlogen. Of Belgische toestellen dan ook effectief bombardeerden, is nog een andere vraag. En mogelijke wist de legertop het wel, maar was Vandeput niet doorgebriefd op het moment van het bezoek.

Lastige vragen, waarop de oppositie antwoorden eist. Zowel Dirk Van der Maelen (sp.a) als Wouter De Vriendt (Groen) willen zo snel mogelijk Vandeput ondervragen in het parlement. Maar vraag is of Vandeput veel zal kunnen zeggen. Want het is vooral de internationale coalitie, onder leiding van de Amerikanen, die antwoorden moeten geven. "Er is een onderzoek aan de gang", bevestigt de woordvoerder van de Amerikaanse ambassade.

Het Pentagon heeft ondertussen ontkend dat het aan Martin Chulov bevestigde dat de Belgen betrokken waren bij de bewuste aanval op Mosul. Het tegendeel zou natuurlijk vreemd geweest zijn.

Lees meer