VUB geeft doorstart aan dierenproeven, maar neemt "nieuwe maatregelen"

Vanaf vandaag kan de VUB opnieuw beginnen met dierenproeven. Die werden drie maanden stilgelegd nadat beelden opdoken waarin biggetjes onthoofd werden en muizen diepgevroren. De VUB komt nu met maatregelen, al gaat dat vooral om extra controlemechanismes.

De VUB kwam eerder dit jaar in opspraak nadat GAIA een undercover-onderzoeker de praktijken in de dierenproevenlabo's liet filmen. Muisjes wiens kopje afgeknipt wordt bij wijze van euthanasie, kooien die veel te klein zijn, biggetjes die onthoofd worden: de beelden waren een reality check voor de universiteit.

De dierenproeven werden voor drie maanden stilgelegd, maar die zijn nu achter de rug. Volgens rector Caroline Pauwels zijn er maatregelen getroffen om de dieren beter te beschermen. Vooral door de 3V-regel toe te passen: Vervangen, Verminderen en de methode Verfijnen.

Controle, doorlichting, meer controle

Met andere woorden, als het even kan proberen ze vooral het aantal dierenproeven op de VUB te verminderen. Al zijn praktijken zoals muizen invriezen ook wel aan banden gelegd. Tegelijk komt er meer controle op de dierenproeven die wel nog doorgaan. Dat gaat deels samen met een personeelswissel: de hoofddierenarts mag blijven, maar er komt ook een nieuwe academisch verantwoordelijke.

Daarnaast is er ook een ware barrage aan controlemechanismes: extern zullen er regelmatig doorlichtingen gehouden worden, maar ook intern. Onderzoekers zullen ook permanente bijscholingen volgen rond dierenwelzijn. Of dat voldoende is, zal ongetwijfeld blijken uit de resultaten van al die doorlichtingen.

Lees meer