Trump toch écht tegen abortus: Verenigde Staten stoppen met de financiering van bevolkingsfonds

Het bevolkingsfonds van de Verenigde Naties moet geen geld meer verwachten uit de Verenigde Staten. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse zaken bekendgemaakt. Volgens het ministerie zorgt het programma voor verplichte abortus en sterilisatie. Eén van de doelstelling van dat fonds is inderdaad dat elk kind gewenst is en dat vrouwen en meisjes met respect behandeld worden. 

Geen centen meer voor het VN Bevolkingsfonds, dat liet het Amerikaanse ministerie voor Binnenlandse Zaken per brief weten aan de Senaat. Het Bevolkingsfonds, of de United Nations Population Fund, zet zich in voor het promoten van het recht van iedere man, vrouw en kind op een gezond leven met gelijke kansen.

Volgens de administratie van Trump dient het geld ook voor abortussen, gedwongen abortussen zelfs, omdat een onderdeel van het programma inderdaad familiezorg is. Dat wil zeggen dat kansarme vrouwen in ontwikkelingslanden, die een abortus zelf niet kunnen betalen, maar 'm wel willen, die op veilige manier kunnen laten uitvoeren.

600 miljoen

"UNFPA weerlegt deze bewering [van de VS, red.] , waar al zijn werk bestaat uit het promoten van mensenrechten van individuen en koppels om hun eigen beslissingen te nemen, vrij van dwang of discriminatie", zegt de organisatie in een verklaring. Het plan van Trump zal hen zo'n 600 miljoen euro kosten.

Eén van de doelen van Trump op nationaal gebied is ook het herbekijken van de subsidies voor onder andere Planned Parenthood, een gezondheidsorganisatie die in een aantal staten meteen de enige plek is waar vrouwen een abortus kunnen laten uitvoeren. In de Verenigde Staten is abortus toegelaten, maar niet in alle staten zijn er even veel voorzieningen.

Lees meer