JYSK opent eerste winkels in België, maar zijn ze ook goedkoper dan concurrent Ikea?

De Deense winkelketen JYSK opent morgen één van de grootste meubelzaken ter wereld in Schoten en Genk. De winkel wil de Belgische consument verwennen met Scandinavische woontrends. Maar zal JYSK de nieuwe (en goedkopere) Ikea worden?

JYSK opent morgen de deuren in Schoten en Genk, een opvallende locatie maar typisch voor de winkelketen. Zij kiezen er vaak voor om winkels te openen net buiten het stadscentrum. "De reden waarom we voor Schoten en Genk zijn gegaan is de locatie en de grootte van het pand.", zegt Johanna Uenk, de Sales & Marketing manager. De winkel in Genk is iets groter dan 1.200 m² en in Schoten meet het pand 900 m².

Vergelijking met Ikea

Hoewel JYSK vaak wordt vergeleken met Ikea, benadrukt de winkel graag z'n unieke touch. "Onze winkels zijn beide Scandinavisch, maar ons doel is om een buurtwinkel te creëren zodat we dicht bij de consument blijven. Hiermee onderscheiden wij ons van Ikea." Twee vliegen in één klap, want op deze manier maak je volgens Johanna ook naambekendheid en dat is uiteraard zeer belangrijk voor de winkel. JYSK biedt betaalbare meubelen aan en wil Scandinavische woontrends in België introduceren. Zij willen niet dat klanten een hele dag verdoen aan winkelen. Zelf vergelijken ze zich meer met Leen Bakker.

Nu we toch aan het vergelijken zijn, verdiepen we ons nog iets verder. De prijzen van JYSK liggen lager dan Ikea. JYSK zet elke dag enkele 'koopjes' in de kijker op hun website. Bij JYSK kan je naar huis met een matras voor €20, bij Ikea betaal je voor de voordeligste matras €29,99. De goedkoopste 2-zitsbank vind je ook bij JYSK voor €200, bij Ikea kost je een 2-zitsbank €349. Op zoek naar zachte kussentjes voor je tuinmeubilair? Ook dan ben je goedkoper af bij JYSK. Daar betaal je voor de goedkoopste een kussen 1 euro en bij Ikea is de goedkoopste €2,99.

Grote plannen

JYSK houdt het niet bij twee winkels in België. In tegendeel, "Binnen vijf jaar zouden wij graag 50 winkels willen openen in België." De winkel opent op 17 mei een nieuwe vestiging in Lanaken. Er opent ook nog een pand in Olen maar daar is nog geen openingsdatum van bekend.

Lees meer