Greenpeace haalt zwaar uit naar Brico na undercover reportage: "Dit is onbegrijpelijk!"

Greenpeace is boos op Brico. De milieu-organisatie zwierde vandaag een undercoverreportage online waarin ze mistery shoppers stuurt naar verschillende winkels: “Ik wil mijn terras onkruidvrij maken, welk product kan u mij daarvoor juist aanraden?” Tot hun eigen verbazing werd in vele gevallen het veelbesproken - en volgens velen het kankerverwekkende - Roundup aanbevolen. En was dat soort onkruidverdelger niet verboden? Greenpeace is er alvast niet over te spreken. 

Roundup, da's een pesticide die in Vlaanderen jarenlang gebruikt werd. Maar de basis voor het product is glyfosaat, en da's volgens sommige studies kankerverwekkend. Voldoende om de Europese Commissie eerder dit jaar te doen twijfelen over een vergunning. Die werd echter met een jaar verlengd en dus lijkt er geen vuiltje aan de lucht.

Maar Greenpeace beweert dat er studies zijn die wel een verband aantonen tussen kanker en glysofaat. En dus trokken ze naar de winkel, Brico om specifiek te zijn, om een pesticide te vragen. Volgens de wet moeten winkeliers op de gevaren wijzen én een alternatief aanbieden, maar met een verborgen camera blijkt dat al snel niet het geval te zijn.

Een Belgische oplossing voor het Europese 'yes'

"Niet alleen is het bewezen dat glysofaat kankerverwekkend is, volgens de wet mag je het ook niet meer gebruiken", zegt Greenpeace aan newsmonkey. Dat is correct, want hoewel het van Europa wel nog mag, mogen Vlaamse groendiensten het product niet meer gebruiken. In Wallonië mogen particulieren het niet meer gebruiken en in Brussel is het zelfs helemaal verboden. Maar... verkopen mag blijkbaar dus wél nog. Want consumentenzaken behoort tot de federale regering. Inderdaad, een zoveelste mooi voorbeeld van Belgische Kafka. Maar in se doet Brico dus wettelijk niets verkeerds, enkel moreel kan het op de vingers worden getikt.

"Wij begrijpen niet dat Brico en andere winkels ervoor kiezen om een product dat kankerverwekkend is in de winkel te laten liggen", reageert de milieuorganisatie verbolgen. "Daarnaast moeten mensen wéten wat ze kopen en Brico wijst duidelijk niet op alternatieven." Ook bij concurrent Gamma is het product trouwens nog te koop.

Kijk zelf even hoe dat precies in z'n werk ging.

Lees meer