Noord-Korea provoceert opnieuw met rakettesten vlak voor topoverleg China-VS

Noord-Korea is duidelijk niet onder de indruk van de dreigementen van de Verenigde Staten. Het land heeft namelijk opnieuw een middellangeafstandsraket getest en dat vlak voor het topoverleg tussen China en de Verenigde Staten. Op dat overleg zou de Amerikaanse president Donald Trump vragen aan China om meer invloed uit te oefenen op Noord-Korea.

"Noord-Korea heeft opnieuw een middellangeafstandsraket getest, maar de VS genoeg gesproken over Noord-Korea. Wij hebben verder geen commentaar", is de vreemde, korte reactie van buitenlandminister Rex Tillerson op de berichten over de rakettesten.

Het is dan ook nog maar twee weken geleden dat het land van Kim Jong-Un zijn vorige testen deed en een video lanceerde met dreigende taal naar de Verenigde Staten. Het tijdstip is ook heel ongelegen, namelijk één dag voor het bezoek van de Chinese president Xi aan zijn Amerikaanse collega Donald Trump.

Basissen bij Japan

Daarin zou de VS China willen vragen om meer druk uit te oefenen op Noord-Korea. Donald Trump heeft er in het verleden al mee gedreigd om militair in te grijpen als Noord-Korea niet stopt met zijn testen die door VN-resoluties verboden zijn.

De middellangeafstandsraket die getest is, is van het type KN-15. Dat is een soort raket waarmee Noord-Korea militaire basissen van de VS bij Japan zou kunnen bereiken.

Lees meer