Russen hebben met 'fake news' geprobeerd om Nederlandse verkiezingen te beïnvloeden, zegt Nederlandse staatsveiligheid

Ja, de Russen waren actief tijdens de Nederlandse verkiezingen. " 'Nederland bevindt zich volop in het vizier van Russische inlichtingendiensten. Er is gepoogd om kiezers in de verkeerde richting te duwen door berichten te verspreiden die niet of slecht ten dele waar zijn", zo zegt de baas van de Nederlandse veiligheidsdienst Rob Bertholee in de Nederlandse pers.

Frankrijk mag zich opmaken voor een Russisch offensief. En later op het jaar is Angela Merkel aan de beurt. Dat is kort door de bocht wat er de Europese verkiezingen te wachten staat: forse inmenging door Russische digitale campagnes, om online de keuze van Europese kiezers te overtuigen om meer extreemrechts te stemmen.

De Nederlandse geheime dienst AIVD is alvast formeel: Rusland heeft fake news verspreid om de afgelopen verkiezingen in Nederland te beïnvloeden. Alleen is dat volgens de AIVD, de Nederlandse Staatsveiligheid, niet gelukt. Dat staat in het jaarverslag van de AIVD.

Die digitale aanvallen en online campagnes zijn niet van de poos: het gebeurt op steeds grotere schaal, met meer complexe middelen en professioneler. Nederland bevindt zich "volop in het vizier van Russische inlichtingendiensten", zo schrijven ze.

"Als je berichten verspreidt die niet waar zijn, dan betekent het dat je het publiek niet goed informeert of dat het publiek niet op goede gronden kan kiezen", zo schrijft de AIVD. Maar wat er dan precies aan fake news de wereld is ingestuurd, wil de geheime dienst niet zeggen.

In de VS boekte de Russische geheime dienst spectaculaire successen met zo'n inmenging: het hackte de computers van Hillary Clinton en beïnvloedde zo de verkiezingen. Daarnaast overspoelde fake news tijdens de campagne Facebook, en was dat ook erg vaak positief voor Trump en negatief voor Clinton. Met verkiezingen in Frankrijk en Duitsland dit jaar, verwacht men opnieuw erg veel Russische inmenging.

Lees meer