Dit zijn de verrassende ideeën voor Trumps muur: van zonnepanelen tot boobytraps aan de grens

Bouwbedrijven hebben hun plannen voor de muur langs de grens van de Verenigde Staten met Mexico bekend gemaakt. Iedereen wil het grote project van president Trump binnenhalen en is daarvoor creatief te werk gegaan: zonnepanelen of boobytraps met nucleair afval zijn maar een paar van de ideeën die zijn ingediend.

De grens tussen de Verenigde Staten en Mexico is ruim 3.200 km lang en het is langs die grens dat Donald Trump een muur wil bouwen om alle immigranten zonder papieren tegen te houden.

Gisteren was de deadline voor geïnteresseerde bouwbedrijven om hun plannen voor de muur in te dienen. Uit die ideeën zal Homeland Security zo'n 20 bedrijven uitkiezen. Zij zullen uitgenodigd worden om een prototype van hun muur te bouwen op grond in San Diego.

In juni wordt de beslissing gemaakt en tot die tijd zal de overheid geen namen van bedrijven onthullen. Meer dan waarschijnlijk zullen ze zelfs dan enkel de 'winnende' plannen onthullen, maar sommige bedrijven die meedingen naar het bouwproject hebben zelf hun plannen onthuld.

Zonnepanelen

Gleason Partners LLC uit Las Vegas hebben voorgesteld om zonnepanelen te gebruiken om delen van de muur mee te bedekken. Die panelen zouden zorgen voor elektriciteit voor verlichting, sensoren en patrouillestop. De verkoop van die elektriciteit aan nutsbedrijven zou ervoor kunnen zorgen dat de bouw van de muur in 20 jaar of minder bekostigd is en de elektriciteit zou ook aan Mexico verkocht kunnen worden. "Ik zou graag hebben dat de muur zichzelf betaalt", zegt manager Thomas Gleason.

Toeristenattractie

Crisis Resolution Security Services Inc. uit Clarence, Illinois, stellen een muur voor die 17 meter hoog is. Die hoogte is het dubbele van wat de overheid voor ogen heeft.

Er zou genoeg ruimte gemaakt worden voor toeristen om te kunnen genieten van uitzichten op de woestijn, aldus Chief Executive Officer Michael Hari.

Nucleair afval

Clayton Industries uit Pittsburgh wil graag nucleair afval opslaan in loopgraven van minstens 30 meter diep langs de grens. Het aanbod heeft ook een optie voor hardware die nucleair afval kan omzetten in energie. Mensen die profiteren van nucleaire energie betalen nu geld aan het US Department of Energy en dat geld zou gebruikt kunnen worden om de muur te betalen.

Kunst langs beide kanten

Concrete Contractors Interstate uit San Diego hebben voorgesteld om een gepolijste betonnen muur te bouwen die aangevuld word met stenen en andere kunstige voorwerpen die verwijzen naar de regio langs de grensmuur. Volgens Russ Baumgartner, de CEO van het bedrijf, zou de muur op die manier "een kunstwerk worden." Hij wil graag de twee kanten van de muur decoreren, maar de Amerikaanse overheidsdiensten zouden meer geneigd zijn om alleen de Amerikaanse kant te decoreren.

Grote bedrijven blijven weg

Hoewel elk bouwbedrijf ontwerpen mocht insturen, lijkt het erop dat grotere en meer ervaren bedrijven niet meedingen naar het grote bouwproject.

Verschillende bedrijven die beschikken over de middelen en ervaring om zo'n groot en complex project tot een goed einde te brengen, blijven nu weg door hun bezorgdheid over de politieke terugslag, volgens Dave Raymond.

Hij is CEO van het American Council on Engineering Companies en vertelde aan CNN: "in mijn hele leven heb ik nog nooit een gelijkaardige ervaring meegemaakt."

Een bouwheer vertelde CNN per mail dat "er veel hindernissen zijn met betrekking op de muur, gaande van politieke aard, financiële aard en ook het menselijke aspect. Er zijn ook zorgen over hoe werken aan de muur effect zou hebben op de bedrijven om bouwprojecten in het buitenland te doen, aangezien Trump veel buitenlandse kritiek krijgt voor de bouw van zijn muur.

En wat met de landeigenaars?

Vooraleer president Trump kan beginnen met zijn bouwproject, moet hij ook nog grond hebben om zijn muur op te bouwen. Hij zal moeten privé-eigendom van duizenden Amerikaanse burgers kopen en dat zal jaren van rechtszaken, miljoenen dollars en bouwvertragingen opleveren.

CNN analyseerde dat in 2006, de laatste keer dat de overheid mensen onteigende voor grond (ook voor een grensmuur!), de eigenaars hard gevochten hebben om hun land te behouden, maar altijd verloren en dat de overheid hen ook altijd duizenden dollars minder aanbood dan de grond waard was.

Vele rechtszaken hebben jarenlang aangesleept en sommige zouden zelfs nu nog aan de gang zijn, aldus CNN. Het is dus maar de vraag wanneer de befaamde muur er echt zal komen.

Lees meer