Russen hebben verrassende uitleg voor gasaanval en wijzen naar terroristen

Iedereen reageerde vanmorgen geschokt op een vreselijke gifgasaanval in Syrië waarbij zeker 58 doden zijn gevallen. Onmiddellijk werd beschuldigend gewezen naar de Syrische president Bashar al-Assad, maar de Russen hebben een heel andere uitleg. Volgens hen heeft Syrië een opslagplaats van terroristen gebombardeerd waar gifgas werd gemaakt.

Het was het vreselijke gifgas Sarin dat in de Syrische provincie Iblid voor een drama zorgde. Het gas zorgt namelijk voor ademhalingsproblemen, verlamming en de dood. Er zouden al 58 mensen, waaronder ook veel kinderen, zijn omgekomen, maar dat aantal loopt waarschijnlijk nog op.

De Veiligheidsraad van de VN komt in spoedzitting bijeen, om het incident te bespreken. Volgens velen zit de Syrische president Assad achter de aanval. Hij zou namelijk de enige zijn in de regio met het gas.

Opslagplaats vernietigd

Rusland ontkent dat nu in een boodschap van het ministerie van Defensie aan het persagentschap TASS. Volgens hen heeft Assad juist geprobeerd gasaanvallen te vermijden. De luchtaanval was bedoeld om een opslagplaats te vernietigen die ook gebruikt werd voor de productie van gifgas.

Gifgas dat daar gemaakt wordt, zou al meermaals zijn gebruikt door terroristen bij aanvallen in de regio, volgende Russen. Ze zeggen ook bewijzen te hebben van de luchtaanval en de gifaanvallen van de terroristen. Al die informatie zou zijn overhandigd aan de Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) die de zaak onderzoekt.

Lees meer