Amerikaanse onderzoekers maken een kloppend hartje van een spinazieblad

Amerikaanse onderzoekers zijn erin geslaagd om hartweefsel op een spinazieblad te plaatsen en het te laten kloppen. Een grote vooruitgang om eventueel beschadigd hartweefsel te vervangen.

Een team van onderzoekers van het Worcester Polytechnic Institute (WPI) heeft een spinazieblad gebruikt als basis voor hartweefsel. Nu horen we je al denken, ‘ons hart lijkt toch niet op een spinazieblad?’ Jawel! Niet alleen de vorm is gelijkend maar ook het nervennetwerk van het blad lijkt op ons eigen vasculair systeem, dus onze bloedvaten.

 

Eerst werden alle plantaardige cellen verwijderd van een spinazieblad. Geen makkelijke opdracht want hierbij moest het vasculaire systeem intact blijven. Om het toch te vergemakkelijken maakten ze de bladen doorschijnend. De menselijke hartcellen werden bij het spinazieblad gevoegd en na enkele dagen repliceerden de cellen zichzelf. Nadien pompten ze zeer kleine deeltjes van een vloeistof door de spinaziebladen. Na vijf dagen klopte het spinazieblaadje en pas na drie weken stopte het met kloppen.

Broccoli en bloemkool

Het hoofddoel van dit onderzoek is natuurlijk niet om alleen om iets ontzettend cool te creëren, maar vooral om de wetenschap vooruit te helpen. Het is een vooruitgang in het vervangen van beschadigd hartweefsel en geeft zicht op het creëren van hartweefsel in een laboratorium.

Het is natuurlijk niet omdat het experiment is geslaagd dat het kunstmatig creëren van hartweefsel ook al mogelijk is. Daarnaast zijn er ook grote verschillen die problemen veroorzaken in de vooruitgang. Hartweefsel is heel dik en een spinazieblad niet. De kans is ook groot dat een menselijk lichaam het weefsel afstoot. Intussen zijn ze ook al bezig met andere experimenten. Ze bekijken hoe ze longweefsel kunnen creëren met behulp van broccoli en bloemkool.

Lees meer