Surprise: de prijzen van bagage op het vliegtuig zijn weer flink omhoog gegaan

Vertrek je nog last minute richting sneeuw? Dan hou je er best rekening mee dat de prijzen voor bagage in het ruim flink gestegen zijn, met zo'n twintig procent. 't Gaat niet om alle vliegmaatschappijen, maar toch ongeveer de helft. Eerst checken voor je boekt dus.

Het is de Nederlandse online ticketverkoper Tix.nl die een onderzoek deed naar de prijzen van bagage. Wie in de jaren negentig of vroeger geboren is, herinnert zich nog hoe je met je koffer op de weegschaal ging staan om toch maar niet die vijf euro per extra kilo bagage te moeten neertellen. Maar dat soort prijzen zijn finaal naar Utopia verhuisd.

Uiteraard zitten er een aantal prijsstijgingen bij low-costmaatschappijen, zoals Ryaniar, Wizzair en Vueling. Die tarieven gaan omhoog. Maar 't is wel verrassend dat ook touroperators TUIfly (vroeger JetAir) en Neckermann de rekening doen stijgen. Wie bij TUI 20 kilogram bagage wil meenemen betaalt nu 10 euro per persoon en per traject. Reken even mee: 20 euro per persoon voor een service die vorig jaar nog gratis was.

En de regels die Ryanair al lang toepast, dat wie niet online reserveert, betaalt, zullen ook bij hen van toepassing zijn. Dat kan ook bij je reisagent, maar wie vooraf geen bagage heeft gereserveerd, zal op de luchthaven met het pak zitten. Tot zestig euro extra per vlucht, al valt het bij de Belgische luchtvaartmaatschappijen relatief mee. Brussels Airlines rekent nu zo'n 35 euro, vroeger was dat 15. TUI en Sunjets vragen tien euro, Neckermann 30. Zo blijft de prijs van het ticket laag, klinkt het, maar da's een magere troost voor wie twee weken naar Turkije trekt deze zomer.

Lees meer