Het aantal rokers is gedaald, maar er zijn ironisch genoeg wel meer sterfgevallen door tabak

Goed nieuws! We roken, algemeen gezien, minder dan 20 jaar geleden. Wel is 1 op de 10 sterfgevallen in de wereld nog steeds het gevolg van roken. Dat weten we dankzij een wereldwijde studie door The Lancet. En daar stonden nog interessante conclusies in. 

Ironisch genoeg is het aantal sterfgevallen door tabak in de voorbije 10 jaar wel gestegen met 5 procent. De reden hiervoor is dat meer en meer mensen in minder ontwikkelde landen, met een minder ontwikkeld gezondheidszorgsysteem, grijpen naar de sigaret. De helft van de sterfgevallen als gevolg van roken komen uit China, Indië, Rusland en de Verenigde staten. Dat is vooral te wijten aan de grootte van de bevolking.

China wint

De grootste groep rokers vinden we in China. Daar hangen 14,4 miljoen vrouwen en een verbluffende 253,9 miljoen mannen vast aan hun sigaretje. Opvallend is ook dat in China zowel het percentage rokers bij vrouwen en bij mannen is gestegen in 20 jaar.

Over de hele wereld is het percentage rokers sinds 1990 gedaald met bijna één derde. Vooral vrouwen doen het goed. In 1990 rookte 1 op de 12 vrouwen en nu 1 op de 20.

Lees meer