Trump kondigt militaire actie in Syrië aan, na chemische aanval

De Amerikaanse president Donald Trump zou militaire actie in Syrië overwegen na de chemische aanval van eerder deze week. Dat meldt CNN op basis van een bron uit de entourage van Trump. De president onthulde zijn plannen aan een aantal leden van het Congres. Maar hij heeft de knoop nog niet doorgehakt. Vandaag staat een historische eerste ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping op het programma. En Syrië zal zeker op hun agenda staan.

Trump had zwaar uitgehaald na de chemische aanval van enkele dagen geleden: "Deze aanslag was zo vreselijk, gericht tegen mensen in Syrië, ook vrouwen, kleine kinderen en zelfs prachtige kleine baby's. Hun dood is een schande voor de mensheid." Trump zou voor zijn strategie in Syrië vertrouwen op de mening van James Mattis, zijn minister van Defensie. Het Pentagon zou al een tijdje plannen hebben om de chemische wapens van Syrië aan te vallen, en nu zijn die dus aan de regering overgemaakt. Een beslissing heeft Trump nog niet genomen.

Bij de aanval zijn meer dan 70 mensen om het leven gekomen. Trump maakte duidelijk dat de Verenigde Staten dit soort acties van het regime van Assad niet kunnen tolereren.

Chinees bezoek

Net vandaag ontmoet Trump zijn Chinese collega Xi Jinping. Syrië zal waarschijnlijk wel besproken worden, maar er staat natuurlijk nog veel meer op het programma. Trump heeft tijdens zijn campagne meermaals uitgehaald naar China. Volgens Trump zijn de Chinezen met miljoenen banen uit de VS gaan lopen, en vermoedelijk zal de ontmoeting dus niet zo eenvoudig verlopen.

Lees meer