Let op: vanaf vandaag strengere controles en lange wachtrijen in Zaventem voor wie buiten Schengenzone reist

Wie voortaan uit België vertrekt en de Schengenzone verlaat, mag zich verwachten aan veel scherpere controles. Want naast geldigheid van je identiteitspapieren is er ook de controle of je al dan niet geseind staat door de politie. Maar dat kan zelfs voor banale zaken zijn: als je ooit uitgenodigd bent voor een verhoor, maar misschien geen gevolgd gaf...

Gedaan met de 'Belgische' aanpak van grenscontroles. Wie afreist uit België naar een land buiten de Schengenzone krijgt een stevige controle aan de luchthaven, zeehaven of op een internationale treinrit. Dat leidt meteen tot veel langere wachttijden.

Voortaan wordt iedereen gecontroleerd, om te zien of ze niet in de databank van de politie zitten. Dat kost uiteraard meer tijd, de VRT meldt lange wachtrijen op de luchthaven in Zaventem bij vertrekkers uit de Schengenzone.

En het kan tot nog vervelendere situaties leiden: want je zit veel sneller dan je denkt in die databank. Want wie zijn juiste domicilie niet heeft doorgegeven, of wie uitgenodigd was voor een verhoor van de politie maar niet is komen opdagen, zit al in die databank. En dan mogen mensen België niet uitreizen, maar moeten ze eerst hun zaken met de politie in orde brengen. Want zonder dat die administratie niet afgehandeld wordt, vertrekt niemand.

De strengere controles waren nodig omdat het volgens de regels van de Schengenzone zo moest. Iemand die al eens een vlucht in Amsterdam of Parijs nam weet dat de controles bij het buitengaan van de Schengenzone daar veel strenger waren. Tot nu dus. De regels gelden voor de luchthavens van Zaventem, Charleroi en de kleinere luchthavens, maar ook bijvoorbeeld voor de internationale treinen naar Londen die vanuit Brussel vertrekken, of voor de havens van Oostende en Zeebrugge.

Lees meer