Australiërs ontdekken nieuwe planeten ... na het zien van een tv-show

Australiërs hebben vier nieuwe planeten ontdekt na het zien van de nieuwe tv-show Stargazing Live. De zoektocht duurde amper 48 uur, terwijl er vaak jaren overheen gaan voor wetenschappers dergelijke ontdekkingen doen.

Australië is in de ban van Stargazing Live, een tv-show waar de Britse wetenschapper Brian Cox de wondere wereld van de cosmos ontdekt en zelfs live vragen stelt aan de kijkers thuis.

De kijkers werden deze week opgeroepen om op planetenjacht te gaan via de website van Zooniverse. Die site toont recente data van de Kepler Space Telescoop en zo konden mensen dus 100.000 sterren onderzoeken.

In amper 48 uur ontdekten kijkers vier nieuwe planeten die in een baan rond een ster in het sterrenbeeld Waterman staan. De planeten zijn zogenaamde "Super-Earth"-planeten. Dat zijn planeten die in massa groter zijn dan de aarde, maar kleiner zijn dan Uranus en Neptunus die respectievelijk 15 en 17 keer groter zijn dan onze aarde. De nieuwe planeten zijn ongeveer 600 lichtjaren verwijderd van onze aarde, aldus de hoofdonderzoeker van Zooniverse, Dr. Chris Lintott.

Geen koffiepauze

Dr. Lintott is verbluft door het resultaat: "Uit ervaring weet ik dat het één wetenschapper een paar jaar zou kosten zonder koffie- of toiletpauzes om deze resultaten te bereiken."

Ook host Brian Cox is heel enthousiast over de vondst. Hij heeft de show ook al gepresenteerd in het Verenigd Koninkrijk, maar het is de eerste keer dat er zo'n vondst wordt gedaan: "Ik presenteer Stargazing Live al zeven jaar en het is de meest spectaculaire, wetenschappelijke ontdekking die we ooit gedaan hebben. De resultaten zijn verbluffend."

Onleefbaar

De nieuwe planeten zijn volgens Dr. Lintott veel te heet voor menselijk leven en zijn ook vrij rotsachtig. Toch is de ontdekking heel belangrijk voor de wetenschap, omdat onderzoekers nu meer kunnen leren over hoe planeten ontstaan.

Co-auteur

De mensen die geholpen hebben met het ontdekken van de nieuwe planeten zullen ook erkenning krijgen voor hun werk. Zij zullen als co-auteur vermeld worden op de rapporten van de ontdekking.

Lees meer