Don't blow your money: drugs bij op festivals? Onmiddellijk 75 à 600 euro boete betalen

Als we een tip mogen geven: neem geen drugs mee op festivals. Op Vlaamse festivals geldt een absolute nultolerantie. Limburg worstelt al jaren met drugsgebruik bij jongeren en neemt een initiatief. Vanaf deze zomer krijg je meteen een boete als je betrapt wordt met drugs. 

Festivalgangers die drugs meenemen en betrapt worden door agenten zullen meteen de gevolgen moeten dragen. Heb je cannabis op zak? Dan betaal je meteen een boete van 75 euro. Als je zwaardere drugs mee hebt zoals cocaïne, xtc, lsd, … dan kan de boete oplopen tot 600 euro. Hoe meer drugs je bij hebt, hoe meer je zal moeten betalen. Je betaalt de geldboete ter plekke en excuses helpen niet. Als je "je bankkaart thuis bent vergeten", dan krijg je een overschrijvingsformulier mee als souvenir.

De nultolerantie zal niet alleen gelden op grote festivals op Limburgs grondgebied maar ook op carnavalsstoeten en grote dorpsfuiven. Overtreders die weigeren te betalen krijgen een dagvaarding en een bezoekje naar de correctionele rechtbank. Het systeem werd in 2016 jaar getest op vijf grote Limburgse evenementen. Dat leidde tot 269 onmiddellijke inningen en 27 dagvaardingen.

Niet alleen in Limburg

Als er één schaap over de dam is dan volgen er meer. Dat drugs makkelijk te verkrijgen is op festivals, is geen geheim. Maar alle festivals willen dit tegenhouden met een strenge drugsbeleid. Tomorrowland en Rock Werchter behouden uiteraard de nultolerantie en willen ook agenten inschakelen om overtreders meteen te beboeten. Tomorrowland maakt bekend dat overtreders eerst mogen aanschuiven om te betalen en zich dan richting uitgang mogen begeven.

Lees meer