De natte droom van iedereen: Matthew McCounaghey wordt 'per ongeluk' rijk in 'Gold', wij zochten nog naar vijf andere manieren

Per ongeluk rijk worden, geef toe: het klinkt als ieders natte droom. Het overkwam Kenny Wells, een personage dat dienst moet doen als alter ego voor het onwaarschijnlijke levensverhaal van David Walsh, een zakenman die dringend een nieuw succes nodig had en dan maar in het gezelschap van een geoloog de jungle van Indonesië indook, op zoek naar goud. En dit alles vond niet plaats in een obscuur en ver verleden, maar in het jaar 1993. 

Matthew McCounaghey speelt in de nieuwe film ‘Gold’ de rol van Walsh, die voor de aardigheid hernoemd is naar Wells. Op slag worden de twee supersterren, ze wentelen zich Wolf Of Wall Street-gewijs in miljarden, vrouwtjes en feestjes, maar wekken al snel de argwaan en de jaloezie op van de bonzen uit Wall Street. En dan blijkt dat per toeval rijk worden toch niet zo eenvoudig is. Voor de rol kwam Matthew McCounagey ongeveer 20 kg bij, een fijne periode zegt hij zelf, want hij deed het allemaal met burgers en bier.

 

Per ongeluk rijk

Roland Duchâtelet is een ondernemer uit eigen land die in een interview in 2015 in De Tijd zei dat hij “per toeval rijk” is geworden, maar je hoeft echt geen ondernemer te zijn om per toeval rijk te kunnen worden. Deze mensen is het ook gelukt, op een nogal onconventionele manier.

Tip 1: ga op stap met de metaaldetector

1. De man die z'n hamer kwijt raakte

De Engelse Eric Lawes was een nogal onopvallende man die een onopvallend leven had geleid en gewerkt had als tuinier. De man zou z’n leven in de herfst ervan drastisch zien veranderen toen hij z’n hamer kwijtraakte. Hij ging ernaar op zoek in een nabijgelegen veld, met een metaaldetector, en vond een zilveren munt, een halsketting van puur goud en genoeg munten om twee winkelzakken mee te vullen. Archeologen werden erbij gehaald en algauw bleek dat Lawes per toeval op een plaats was gestoten die barstte van de artefacten die nog dateerden uit de periode dat de Romeinen Britannia in handen hadden. Lawes kreeg 15 miljoen dollar, is in z’n huisje blijven wonen, maar liet wel een jacuzzi installeren om de artritis van z’n vrouw te verzachten.

2. De vrouw die elke dag zes uur ging wandelen, met metaaldetector

Wie een metaaldetector in z'n tuinhuis heeft staan, heeft duidelijk een streepje voor wanneer het aankomt op de kans om toevallig rijk te worden, want het overkwam ook een zekere Mary Hannaby. De vrouw ging elke zondag zes uur wandelen met haar zoon, een man in z’n dertiger jaren, en op die wandelingen nam ze steevast haar metaaldetector mee, want je weet maar nooit. Na zo zeven jaar elke week uit wandelen te zijn geweest vond ze goud, afkomstig uit de 15e eeuw, ten waarde van zeker 250.000 pond. Ze biechtte haar vondst op aan de eigenaar van het landgoed waar ze op dat moment op liep. Ze wilde de opbrengst na verkoop eerlijk verdelen, maar de eigenaar nam genoegen met 30% aangezien hij het goud zelf nooit zou hebben gevonden, zo zei hij. Eerlijk als goud, noemen ze dat.

Tip 2: baseballkaartjes verzamelen

Baseballkaartjes, het is in Amerika iets zoals Pokémonkaarten of Flippo’s verzamelen, alleen valt er ginds veel meer geld mee te rapen. Bernice Gallaego won op haar 72e niet alleen 250.000 dollar met de loterij, ze vond in hetzelfde jaar ook een baseballkaartje. Ze zette het ding voor $10 op eBay en kreeg meteen heel wat vragen van mensen die wilden weten of het om een origineel exemplaar ging. Na verificatie bleek het om één van de allereerst geproduceerde kaartjes te gaan, uit 1869. Ze kreeg er uiteindelijk $64.073 voor.

Tip 3: schilderijen zijn altijd een goeie investering

In 1999, kocht het Museum of Fine Arts in Houston het schilderij Magnolias on Gold Velvet Cloth door Martin Johnson Heade voor 1,25 miljoen dollar. De verkoper, een dertiger die anoniem wenste te blijven, had het werk al jaren in z’n living hangen om een gat in z’n muur te verbergen. Hij had geen enkel idee van de waarde van het werk, tot hij eens een gelijkaardig werk tegenkwam in Masterpiece, een gezelschapsspelletje over kunst. Het deed ‘m sterk aan het werk in z’n living denken en dat bleek inderdaad een al lang verloren gewaande Heade met fabricatiejaar 1890.

Tip 4: Wordt gewisseld bij de geboorte (of net niet)

In 1951 werden twee mannelijke baby’tjes verwisseld bij de geboorte. De vergissing werd pas opgemerkt toen beide mannen al zestig waren. Eén van hen was in een rijke familie terecht gekomen, de ander in een armoedige familie. Toen de vergissing in 2011 dan toch aan het licht kwam door een DNA-test deed de zoon die in de arme familie terecht was gekomen het ziekenhuis een proces aan. De rechter volgde de aanklacht en kende de zoon een schadevergoeding toe van 370.000 dollar.

Bron: The Richest

Gold' speelt nu in vrijwel alle zalen van Kinepolis, UGC en Utopolis en is ook te vinden in Sphinx Gent en Euroscoop Genk.