Spanning loopt op: Putin stuurt oorlogsschip met kruisraketten naar Syrië

Rusland heeft de Admiral Grigorovitsj, een met kruisraketten bewapend fregat, naar een basis in de Middellandse Zee gestuurd. Rusland heeft Syrië ook aangeboden mee te helpen bij het versterken van de luchtverdediging in reactie op de Amerikaanse aanval met kruisraketten op een Syrische militaire luchthaven.

De Admiral Grigorovitsj is naar de Russische basis in het Syrische Tartus gestuurd.

Amerika vuurde in de nacht van donderdag op vrijdag 59 Tomahawk-raketten af op luchtmachtbasis Shayrat. Vanaf die basis zijn volgens de VS de toestellen vertrokken die eerder deze week een vermeende gifgasaanval uitvoerden op de Syrische plaats Khan Sheikhoun.

De aanval schokte de wereld. Tegen het Amerikaanse volk zei Trump: "Er is geen twijfel over dat Syrië verboden chemische wapens heeft gebruikt, zich niet heeft gehouden aan de Chemische Wapens Conventie en de aanwijzingen van VN-Veiligheidsraad heeft genegeerd."

De Amerikaanse president Donald Trump zei in een verklaring dat hij bevel had gegeven voor een aanval op een luchtmachtbasis waaruit de aanval met chemische wapens was uitgevoerd. Volgens de president bestaat er geen twijfel dat het Syrische regime de aanval met verboden chemische wapens heeft uitgevoerd.

"Nepnieuws"

De Russen hebben deze bewering als nepnieuws bestempeld. Ze bestrijden dat de regering in Damascus beschikt over chemische wapens.

Rusland, een trouw bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad, heeft de aanval fel veroordeeld en maakt de vergelijking met de inval in Irak in 2003.

Naar aanleiding van de aanval heeft Rusland de overeenkomst met de VS, die moet voorkomen dat er ongelukken gebeuren in het luchtruim boven Syrië, opgeschort.

De hotline tussen Moskou en Washington werd in oktober 2015 ingesteld, bij het begin van de Russische militaire acties boven Syrië. Via de 'deconfliction line' zoals de Amerikanen het noemen, wisselen beide landen coördinaten uit. De bedoeling is te voorkomen dat vliegtuigen elkaar uit de lucht schieten.

Foto's

De Amerikanen laten niet het achterste van hun tong zien, maar ze zouden duidelijke aanwijzingen hebben dat de Syrische regering de opdracht voor de aanval gegeven zou hebben.

De Amerikanen zouden ook foto’s en radarbeelden hebben waarop twee vliegtuigen te zien zijn die bommen zouden hebben afgeworpen met chemische wapens.

Het Syrische leger ontkent met klem dat het dinsdag een gifgasaanval heeft uitgevoerd in het noordwesten van Syrië. Het regeringsleger zegt dat het nooit giftige stoffen heeft gebruikt en nooit zal gebruiken.

De Syriërs ontkennen wel niet dat er is gebombardeerd. Daarbij zouden ze een depot met chemische wapens van rebellen hebben geraakt, waardoor volgens de Russen gassen als sarin zijn vrijgekomen.

Experts noemen dat verhaal ongeloofwaardig. De bommen zijn met vliegtuigen afgevuurd en er vliegen maar twee partijen boven het gebied stellen ze.

Chloorgas versus zenuwgas

In het gebied zijn zo'n dertig verschillende rebellengroepen actief, allemaal met een eigen agenda. Vooral de aan Al Qaida gelieerde groepering Jabhat al-Nusra heeft het voor het zeggen in het noordwesten van Syrië. Er is niet bekend of die groepering ooit middelen als sarin heeft gebruikt. IS heeft wel restanten van zenuwgas in bezit, maar de kans is klein dat de terreurorganisatie die heeft ingezet.

Bovendien zijn er bommen met vliegtuigen afgevuurd, en dat kunnen in het bewuste gebied alleen Assad en Rusland hebben gedaan.

Zolang de inspecteurs van de OPCW (de VN-organisatie die toezicht houdt op het verbod op chemische wapens) geen toegang krijgen tot het gebied, blijft het echter een welles-nietes-spelletje.

Assad heeft eerder chloorgas heeft gebruikt, maar het gebruik van zenuwgas is nog niet aangetoond. Dat zou in strijd zijn met zijn handtekening onder het chemisch wapenverdrag.