België stopt voorlopig met militaire operaties boven Syrië

Ons land schrapt voorlopig zijn militaire missies in het Syrische luchtruim naar aanleiding van de Amerikaanse luchtaanval op een luchtmachtbasis van het Assad-regime. Eerder werd er al beslist om de Belgische F16-vliegtuigen 24 uur langer dan voorzien uit het luchtruim te houden. Er wordt ook bericht dat alle landen van de internationale coalitie tegen IS voorlopig hun gevechtsvliegtuigen in de hangars zouden laten staan. 

De Belgische operaties tegen terreurgroep IS in het Syrisch luchtruim zijn voorlopig onderbroken. Dat heeft minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) aan persbureau Belga laten weten.

Er werd eerder al beslist om de Belgische F16’s 24 uur langer dan voorzien aan de grond te houden. Al sinds 2014 neemt ons land deel aan operaties van de internationale coalitie tegen IS in Syrië en Irak. België en andere landen van de coalitie hebben niets te maken met de Amerikaanse luchtaanval. Het was een beslissing van de VS alleen.

Spanningen tussen Rusland en VS

Deze maatregel werd genomen naar aanleiding van de Amerikaanse luchtaanval van vrijdag. Het Amerikaanse leger vuurde toen 59 Tomahawk-raketten af op een Syrische luchtmachtbasis. Daar stonden de vliegtuigen van het regime van Assad die eerder in de week aanvallen met chemische wapens uitgevoerd hadden op de bevolking. De luchtaanval van Amerika, de eerste sinds het uitbreken van de Syrische burgeroorlog, was een reactie op die gifgasaanval. Intussen is de vliegtuigbasis weer in gebruik.

Als bondgenoot van Assad, nam Rusland de aanval persoonlijk. Het Kremlin sprak van “significante schade” voor de relaties tussen Rusland en de VS. Na de Amerikaanse raketaanval lieten de Russen weten dat ze niet langer met de VS communiceren over hun vliegbewegingen boven Syrië. Die luchtverkeerscommunicatie was bedoeld om de veiligheid van piloten te garanderen. Rusland heeft Syrië ook aangeboden mee te helpen bij het versterken van de luchtverdediging.

In het Syrisch luchtruim zijn vliegtuigen van het regime van de Syrische president Bashar al-Assad en zijn bondgenoot Rusland actief, maar ook van de internationale coalitie tegen IS onder leiding van de Verenigde Staten.

Iedereen staakt het vuren?

Volgens de VRT houden alle landen van de internationale coalitie voorlopig hun vliegtuigen aan de grond. “De internationale coalitie bekijkt dag per dag hoe de situatie evolueert,” zegt Vandeput aan de openbare omroep. Pas als de internationale coalitie toestemming geeft, komen de Belgische F-16’s weer in actie. Ze staan nu in de luchtmachtbasis al-Azraq in Jordanië.

Lees meer