Dit is het eiland waar duizenden Amerikanen naar willen emigreren wegens Trump

Dat ze naar Canada zouden verhuizen als Trump verkozen werd, 't is één van de uitspraken die anti-Trumpers wel eens durfden lanceren voor de verkiezingen. Maar nu is Donald Trump al even president van de Verenigde Staten en de massa-emigratie blijft uit. Toch is er één schiereiland in Canada dat verhoudingsgewijs wel véél aanvragen van Amerikanen krijgt: Capebreton-eiland. 

Tienduizend vierkante kilometer, honderdduizend inwoners, Capebreton-eiland is zachtjes uitgedrukt desolaat. Toch willen al zeker vierduizend mensen uit de Verenigde Staten daar gaan wonen, in één van de vele huizen die te koop staan, en op zoek naar een job, net zoals 15% van de bevolking. De grootste reden: Trump.

Tja, blijkt dat een heel aantal mensen het wel meenden met dat emigreren naar Canada, al blijkt het in de praktijk nog wel mee te vallen. Voor de verkiezingen lanceerde Rob Calabrese, een lokale radio-dj, een website over Capebreton-eiland. Hij prees het schiereiland aan als een veilige haven voor Amerikanen én moslims, en een plaats waar de enige muren diegene zijn die de daken van de betaalbare huizen recht houden.

Tot zijn stomme verbazing kreeg Calabrese op één dag tijd 80 mails met info over Capebreton. Binnen de maand waren het er tweeduizend. Vandaag staat de teller al op meer dan vierduizend. Niet slecht voor een website van 28 dollar. De meeste emails komen van mensen die bang zijn van het nieuwe systeem onder Trump. Anderen dateren van voor Trump president was. "Los van het resultaat, ik kan de richting die dit land uitgaat niet meer aan", zegt Calabrese aan The Washington Post.

Stenen uit de grond

Maar Capebreton is geen walhalla: de werkloosheidsgraad ligt hoog, het vriest er vier maanden van het jaar stenen uit de grond en het kan verdomd eenzaam zijn. Het is er in maart bijvoorbeeld tussen de min zes en de twee graden. Daar krijg je bepaald geen warm and fuzzy feelings bij. Het uitgangsleven ligt er vaak ook onder nul.

Maar de huizenprijzen liggen inderdaad erg laag, deels door de leegloop richting grotere steden. En je krijgt Trudeau in plaats van Trump. Op het eiland zelf zouden ze best blij zijn met wat Amerikaanse immigranten. Maar ook zij moeten gewoon door het immigratieproces. Canada heeft dan geen muur, je geraakt er nog niet zo makkelijk binnen.

Lees meer