Rusland en andere bondgenoten Assad waarschuwen VS na raketaanval: "Vanaf nu zullen we hard reageren"

De spanningen in Syrië lopen de laatste dagen heel hoog op. Rusland, Iran en de andere bondgenoten van de Syrische president Bashar al-Assad hebben in een gezamenlijke mededeling de raketaanval van de VS op Syrië veroordeelt. Ze waarschuwen ook dat ze zullen reageren bij een volgende incident.

De oorlog in Syrië is al lang bezig, maar de spanning er rond is sinds deze week groter dan ooit. Alles begon met de gasaanval van afgelopen dinsdag waarbij zo'n 90 mensen stierven. De Amerikaanse president Donald Trump reageerde met een raketaanval op Syrië.

Dat was niet naar de zin van Rusland en Vladimir Poetin want volgens hen zit het regime van Assad niet achter de gasaanval. Volgens de bondgenoten van Assad hebben de Amerikanen dan ook een "rode lijn" overschreden. Ze noemen de raketaanval in strijd met het internationale recht.

Dieptepunt in relatie Rusland en VS

"Van nu af aan zullen we met harde hand reageren op iedere agressor en elke overschrijding van de rode lijn door wie dan ook. En de VS kent de kracht van ons antwoord", schrijven Rusland, Iran, de Hezbollahbeweging en bevriende milities in hun gezamenlijk statement.

Het dreigement is een nieuw dieptepunt in de relatie tussen Rusland en de VS. Na de verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten leek die relatie nochtans beter te worden, maar de situatie in Syrië bracht daar snel verandering in.

Lees meer