Staat die S in NMBS voor Schandalig? Na wat gisterenavond gebeurde met kusttrein zou je het wel weer denken …

In Wontergem heeft een overvolle trein gisteravond twee uur stilgestaan. De trein zat met zo'n 2.000 passagiers zo vol dat ongeveer twintig mensen onwel werden. Daarop trok een reiziger aan de noodrem. Eerder zondag was ook al een trein met 350 reizigers gestrand in Beernem. 

Hulpdiensten kwamen naar de trein in Wontergem om mensen te helpen en water uit te delen. Zo'n 500 passagiers wilden niet meer verder reizen in de drukke trein en zijn naar het dichtstbijzijnde station gebracht om een andere trein te kunnen nemen.

De trein was onderweg van Blankenberge naar het binnenland. Omdat er eerder op de avond treinen waren uitgevallen door een storing, zat deze trein bomvol. Veel mensen wilden na een dagje strand weer naar huis.

Uiteindelijk is de trein met de overgebleven 1.500 passagiers verder gereden naar Gent.

Beernem

Volgens de NMBS was de stilstaande trein de eerste trein was die vanuit Blankenberge vertrok, via een omleidingsweg, nadat het treinverkeer zondagavond vanuit de kust al anderhalf uur onderbroken was door een ongeval in Beernem.

De trein zat eivol omdat de NMBS reizigers van andere stilstaande treinen aan de kust had verzameld op één voertuig. Op de trein zaten heel wat dagjestoeristen, maar ook een aantal buitenlanders die nog een belangrijke verbinding moesten halen.

De hulpverleners probeerden in verschillende talen de gestrande mensen op hun gemak te stellen. Volgens heel wat passagiers bleef de NMBS echter karig met info.

Eerder zondag werd het treinverkeer tussen Brugge en Aalter al beide richtingen stilgelegd door een ongeval rond 19 uur aan het station van Beernem. Op de trein die betrokken was bij het ongeval, zaten 350 reizigers. Zij werden geëvacueerd.

“Er werd iets voor 19 uur een persoon aangereden in de buurt van het station van Beernem”, zegt Thomas Baeken van Infrabel. “Er was daardoor geen spoorverkeer meer tussen de stations van Brugge en Aalter. De treinen tussen Brugge en Gent worden zoveel mogelijk omgeleid via Deinze en Lichtervelde.”

Door het ongeval was ook het treinverkeer vanuit de stations van de kuststeden Oostende, Knokke en Blankenberge verstoord. Volgens woordvoerder Dimitri Temmerman van de NMBS werden er vervangbussen ingelegd.