Prachtig: Hubble Space-telescoop toont meest gedetailleerde beelden van Jupiter ooit 

Jupiter bevond zich een week geleden op zijn dichtste punt bij de aarde. Al is 'dicht' natuurlijk wel relatief. De gasplaneet bevond zich op zo'n 668 miljoen kilometer van ons. Maar dat was dicht genoeg voor de Hubble Space Telescope om de meest gedetailleerde foto's van Jupiter ooit te nemen. En die zijn echt fantastisch mooi.

Jupiter, de grootste planeet van ons zonnestelsel, lag op één lijn met de zon en de aarde. Dat zorgde ervoor dat de planeet zich op het dichtst mogelijke punt bij de aarde bevond.

Door de immense en vele stormen die er woeden op Jupiter, wordt de atmosfeer opgedeeld in verschillende gekleurde 'ringen'. Maar Jupiter staat misschien wel het meest bekend omwille van de Great Red Spot, een anticycloon die al 150 jaar lang raast op Jupiter. De vlek is groter dan de aarde, maar is wel al sinds het einde van de 19e eeuw aan het krimpen. Onder meer door foto's genomen door de Hubble-telescoop proberen NASA-wetenschappers te achterhalen waarom dat gebeurt.

De foto's zijn dus van wetenschappelijk belang. Maar ook voor wie geen wetenschapsknobbel heeft, zijn ze ook gewoon heel mooi om te bekijken.

© NASA

 

Lees meer