's Avonds zo laat wakker en 's ochtends zo moe? Daar is een verklaring voor 

Ben jij iemand die om 2 uur 's nachts nog steeds met zijn smartphone aan het prutsen is of de obscure kantjes van YouTube afschuimt? Weet je van jezelf dat je het de volgende ochtend moeilijk zult hebben? Goed nieuws! Je bent geen onverbeterlijke tijdverspiller! Je hebt gewoon last van je gemuteerde genen.

Onderzoekers aan de Rockefeller universiteit hebben een afwijking van het gen CRY1 ontdekt waardoor onze biologische klok, die ons vertelt wanneer we moeten gaan slapen, vertraagd wordt. Volgens de wetenschappers zit 1 op de 75 mensen met deze genetische afwijking.

Het nachtuil-syndroom bij mensen wordt DSPD (Delayed Sleep Phase Disorder) genoemd. DSPD stelt mensen bloot aan medische (diabetes, overgewicht) en psychische (depressie) kwalen. Iemand met DSPD heeft energie nadat andere mensen al zijn gaan slapen. Een nadeel van lang opblijven, is natuurlijk dat de nachtuilen overdag met vermoeidheid te kampen hebben.

Oplossingen?

Voor het onderzoek werden verschillende proefpersonen twee weken lang apart ondergebracht in een appartement zonder enige indicaties van tijd. De meeste van deze proefpersonen leefden, na een aanpassingsperiode, toch volgens de slaap-en-waak-cyclus van een normale mens. Eentje, echter, bleef veel langer wakker dan de rest. Toen de wetenschappers huidcellen van die proefpersoon onderzochten, vonden ze de genetische afwijking.

Volgens de wetenschappers is er op dit moment nog geen oplossing voor DSPD-lijders. Wel zeggen ze dat het niet ondenkbaar is dat iemand in de toekomst, gebaseerd op de gen-mutaties, een medicijn kan ontwikkelen om slechte slapers een goede nachtrust te bezorgen.

Lees meer