De Grote Songfestival Voorspelling: wie wint in 2017 het songfestival? (DEEL 2)

!

Dit artikel werd gemaakt door een van onze bezoekers. Wil je reageren of zelf een artikel schrijven in onze Zoo, be our guest! Lees hier het hoe/wat/waar of begin er meteen aan.

Geen Eurovisiesongfestival in 2017? We kregen bijna een hartaanval bij het lezen van die onheilspellende berichten uit Oekraïne. Ze hebben er daar in Kiev een serieus boeltje van gemaakt. Gelukkig hebben ze op tijd schoon schip gemaakt; ons favoriete feestje gaat gewoon door. 43 landen sturen het beste van wat ze in huis hebben. Het is te zeggen: dat dénken ze. Sommige sturen leuke popliedjes en mooie ballades. Andere landen zijn er dan weer in geslaagd om echte crap te sturen. Oh Lord. Of wat dacht je van een lekker fout jodelliedje? Vraag is nu: hoe gaan die landen en liedjes scoren? Wel, Newsmonkey’s Madame Soleil is terug met … De Grote Songfestival Voorspelling. Mijn glazen bol gaat alle kanten uit en in vier delen review ik alle liedjes én voorspel hun resultaat op het scorebord. But hey, what’s the pressure?

In dit tweede deel ontdek je wat ik denk over het jodelende duo van Roemenië, de Hongaarse zigeuner, het zingende model uit het Verenigd Koninkrijk, de politiek geladen inzending van Georgië en je komt te weten wat mijn glazen bol te zeggen heeft over de liedjes van Duitsland, Ierland, Moldavië, Wit-Rusland, IJsland, Zwitserland en Albanië.

De Roemenen al jodelend naar de top?

 

Roemenië zorgt zo goed als ieder jaar voor een speciale en kleurrijke inzending. Voor 2017 hebben ze er nog een schepje bovenop gedaan: maak kennis met Alex Florea en zijn jodelende vriendin (toch geen koppel!) Ilinca. Alex rapt en zingt een beetje. Zijn stem lijkt op die van Tourist LeMC. Ilinca jodelt er ondertussen vrolijk op los. Het aandeel van Florea is verwaarloosbaar, want alle aandacht gaat naar zijn collega. Het hele refrein is opgehangen aan haar gejodel. “Yodeleeii, yodeleeii, yodeleioo”, zo gaat het maar door. Dit lied is geen meesterwerk, maar sommigen vinden de combinatie van rap en jodel geweldig. Roemenië zal zeker niet onopgemerkt passeren. En dat zou best eens wat punten kunnen opleveren. De juryleden zullen dit eerder verschrikkelijk vinden. Misschien ook wel terecht. Maar het publiek thuis, dat zal drie minuten lang vol verbazing naar hun televisiescherm kijken. En de kans is groot dat ze daarna naar hun telefoon grijpen om te stemmen. Dat jodelen valt zo hard op, en dat is mooi meegenomen op een festival met 43 landen. Slimme zet!

Voorspelling: Plaats 5 in de finale – Persoonlijke score: 6 op 20

Vernieuwde voorronde van Duitsland levert … niks nieuws op

 

“Ons liedje was geen bombastische popsong of een beklijvende ballade. We vielen er tussen in”, dat was de reactie van een van de Duitse tv-bazen toen bleek dat Duitsland vorig jaar opnieuw laatste was geworden in de grote finale. Een jaar eerder gebeurde net hetzelfde. Duitsland vernieuwde zijn voorronde en bedacht een heel moeilijk concept. Uitgebreide castings moesten nieuwe talenten opleveren die twee liedjes in verschillende genres mochten zingen. Wat was de uitkomst? Levina gaat naar Kiev met Perfect Life. Een bombastische popsong? Nee, dat is het liedje niet. Een beklijvende ballade dan? Nog veel minder. Wat is het dan wel? Een slechte kopie van Titanium (van Sia). Levina doet haar best om het maximum uit haar flauw popliedje te halen. Jammer dat ze voor Duitsland zingt, want die komen daar niet meer mee weg. Opnieuw laatste?

Voorspelling: plaats 24 in de finale – Persoonlijke score: 11 op 20

Gooit Brexit roet in het eten voor het Verenigd Koninkrijk?

 

Het VK doet het net als Duitsland al jaren slecht. Dit jaar lijkt daar beterschap in te komen. Al is de weg nog lang. Lucie Jones, ooit model voor Wonderbra en actrice in Midsomer Murders, zingt … een beklijvende ballade! Dat is al iets. Natuurlijk blijft dit een dun en weinig origineel liedje om een land als het Verenigd Koninkrijk mee te vertegenwoordigen. Maar goed: Never Give Up on You klinkt in zijn vernieuwde versie (en in zijn genre) behoorlijk goed. Lucie heeft een zeer mooie, breekbare stem. Als die het 13 mei niet laat afweten, zal ze opvallen tussen alle andere ballades. De Britse inzending is misschien wel een van de beste liedjes … in zijn soort. Er kan maar een ballade de beste zijn. Maar opvallen alleen, is dat genoeg? De BBC heeft met deze inzending een stap in de goede richting gezet, maar mijn glazen bol ziet hier geen inzending voor de top tien in. Opnieuw: dat is heel teleurstellend voor een land als het VK. Feit is dat de Britten naar Kiev gaan met een degelijke ‘standaard ballade’ waar hard aan gesleuteld is. Ik ben fan, ik geef Lucie niet op! De Britten zelf, die vrezen dat ze de gevolgen van de Brexit zullen moeten dragen ...

Voorspelling: plaats 14 in de finale – Persoonlijke score: 17 op 20

Hongaren houden het traditioneel. Goed gezien!

 

Heel wat landen hebben hun identiteit verloren op het songfestival. Ze plukken liedjes uit het buitenland, zingen in het Engels en kiezen voor alles behalve traditionele muziekgenres uit het land van oorsprong zelf. Pápai Joci doet dat dit jaar NIET. Hongarije komt aanzetten met een folksong gezongen in de eigen landstaal. En daar blijft het niet bij. Pápai Joci blijft trouw aan zijn roots als zigeuner en neemt ons mee in zijn wereld. Met dank aan de muziek. Je snapt niks van wat hij zingt, maar dat hoeft niet. Dit is zo’n liedje waar de Oost-Europeanen van zullen houden en waar ook juryleden van smullen. En de andere kijkers? Die zullen niet achterwege blijven, al is dat Hongaars er wellicht net te veel aan om van Origo dé grote topper te maken.

Voorspelling: plaats 11 in de finale – Persoonlijke score: 11 op 20

Ierland; ook dit jaar geen koploper

 

Dying To Try, zingt jonge Brendan Murray. De jongeman heeft een speciaal (en hoog) stemgeluid. Dat is alvast een plus. Zijn liedje dan? Wel, dat is een goed opgebouwde ballade. Het nummer komt dan ook uit Zweden. Degelijk dus, maar niet ‘wauw’. In deze tweede halve finale is dat dus niet genoeg. Voor een land als Rusland wel, maar niet voor Ierland. Ze hebben een inzending nodig die meteen koploper is. Nu gaan ze op in het geheel. Hopelijk kan een goed doordacht televisieoptreden de kansen van de Ieren nog vergroten. In 2014 had dit misschien wél de finale gehaald, maar we zijn drie jaar later. Het is dus een dubbeltje op z’n kant. De Ierse ballade is een liedje dat bij zowel jury als publiek populair kán zijn. Maar het is ook zo’n liedje dat je niet meteen aanzet tot stemmen.

Voorspelling: nét geen finale – Persoonlijke score: 14 op 20

Georgische inzending bevat risicovolle boodschap, maar daar blijft het bij

 

Tamara uit Georgië zingt eigenlijk onder de naam Tako. Maar nu ze in de spotlight staat, wil ze toch liever niet vergeleken worden met die lekkere snack. Lekker, dat is haar liedje veel minder. Al is het wel een hele brok. Keep the Faith bevat namelijk enkele politieke boodschappen. Je moet maar eens kijken naar de foto’s die achter de zangeres geprojecteerd worden. Tricky! Het liedje lijkt een eerste aanzet voor een song in James Bond-stijl. Het is jammer genoeg bij die goede bedoelingen gebleven. Tamara zingt de pannen van het dak, maar niet op een manier zoals pakweg Adele dat kan. De Georgische maakt er het beste van … Het is duidelijk dat ze kan zingen, maar de vrouw blijft opgezadeld zitten met een onafgewerkt liedje. Conchita Wurst won in 2014 met een liedje in dezelfde stijl, maar het plaatje klopte toen wél volledig.

Voorspelling: nét geen finale – Persoonlijke score: 11 op 20

Oef! Moldavië zorgt voor de vrolijke nood

 

Deze mannen waren er in 2010 ook al bij en zagen hoe hun saxofonist uitgroeide tot een internethype. Of ken je Epic Sax Guy niet?

 

Hun nieuwe liedje Hey Mama valt op in dit deelnemersveld omdat het zo een opgewekt en vrolijk deuntje is. Met dank aan al die ballades. Daar hou ik wel van. Dat moet SunStroke Project een plaatsje opleveren in de finale, maar veel meer verwacht deze Madame Soleil er niet van. Ze zullen wel coole mama’s hebben, maar zijn die gediend met een klef (wannabe) zomerhitje dat gemaakt lijkt in 2004? En die tekst maakt het niet veel beter … "Like the sun in the sea. She will disappear tonight with me." #hahaha

Voorspelling: plaats 18 in de finale – Persoonlijke score: 14 op 20

Wit-Rusland met primeur naar de finale op zaterdag?

 

De inzending van dit land zal volledig in de eigen landstaal worden gezongen. Van begin tot eind. Een grote primeur voor Wit-Rusland. Het liedje van Naviband, een schattig koppeltje dat samen leuke muziek maakt, zal het niet makkelijk krijgen om de halve finale te overleven, maar mijn glazen bol en ik geloven er in. Hun song is best leuk en aanstekelijk. Komt daar nog bij dat het refrein snel in het gehoor zit. Dan vergeten we snel dat moeilijk verstaanbare Wit-Russisch. Dit duo zou het verdienen om naar de finale te gaan. Daar zet ik dus ook op in.

Voorspelling: plaats 22 in de finale – Persoonlijke score: 11 op 20

Lindita uit Albanië zingt inwisselbaar liedje

 

De ouderwetse nationale selectie van Albanië leverde al drie jaar een zangeres op die een krachtige ballade zingt. Ze flopten er keer op keer mee. Dit jaar is het dus weer van dat. Je kan deze inzending zo in ruilen met die van 2015, en omgekeerd. Diva Lindita schreeuwt de longen uit haar lijf, maar dat helpt haar liedje World niet vooruit. Integendeel. Deze stemoefening duurt veel te lang. Daar moet ze dus al zeker de finale niet voor halen. Al wil ik wel positief zijn over haar fantastische achtergrondkoor en over de opbouwende muziek. Maar mijn glazen bol weet het al: dat is niet genoeg.

Voorspelling: geen finale – Persoonlijke score: 9 op 20

IJsland is moeilijke bevalling … op papier

 

Dit is een moeilijke bevalling. Mijn bol doet er lang over om met een voorspelling voor de dag te komen. Svala brengt met Paper dan ook een speciaal, maar tegelijk radiovriendelijk liedje. Heel 2017. Maar gaat dat werken op het songfestival? IJsland is geen land dat elk jaar zonder pardon de finale weet te halen. Het liedje valt op, dat is een plus. Jammer genoeg ook door de rare tekst: "You make me feel like paper, you cut right through. I’m stuck like glue to you". Oké dan. Terug naar de feiten: de zangeres zingt goed, ziet er speciaal uit, het liedje klinkt goed en we mogen een doordachte act verwachten. Materiaal voor in de finale dus. Daar kom ik toch niet verder dan … Maar misschien zit ik er compleet naast.

Voorspelling: plaats 17 in de finale – Persoonlijke score: 16 op 20

Zwitserland; ‘Apollo’ is niet de God van de Overwinning …

 

Nee, liedje Apollo van Timebelle uit Zwitserland gaat over de God van de Muziek. Het trio brengt een herkenbaar liedje mee naar Kiev, leuk maar niks origineels. Dat hoeft ook niet altijd, maar het is Zwitserland … al jaren op de sukkel. Dit is een van hun betere inzendingen. Een degelijke popsong, gezongen door een goede zangeres. Maar waarom kan het nooit ietsjes meer zijn?

Voorspelling: geen finale – Persoonlijke score: 15 op 20

Mijn voorlopige voorspelling van het scorebord tijdens de finale:

© Jasper Van Biesen