Tsjetsjenië keert terug naar barbaarse tijden en opent concentratiekampen voor homo's

De Russische republiek Tsjetsjenië heeft volgens mensenrechtenorganisaties al meer dan honderd mannen opgesloten omwille van hun geaardheid. De mannen zouden gedwongen worden om namen van andere homoseksuelen op te sommen en worden ook gefolterd in de kampen. Zelf ontkent de Tsjetsjeense regering alles en ook het Kremlin is "niet op de hoogte van een zuivering."

Voor het eerst sinds Hitler zijn Derde Rijk wou creëren, heeft de Russische republiek Tsjetsjenië concentratiekampen geopend waar homoseksuele mannen zouden worden opgesloten en gemarteld. Vorige week werd bekend gemaakt door de krant Novaja Gazeta dat het land zo'n 100 mannen zou opgepakt hebben omwille van hun geaardheid. Drie van hen zouden overleden zijn tijdens de raid, maar Tsjetsjenië ontkent alles: "er zijn geen homo's in het land, dus kunnen ze er ook geen oppakken."

Taboe

Hoewel homoseksualiteit formeel gezien niet strafbaar is in het land, is het gebied overwegend islamitisch en wordt de sharia er gerespecteerd. Volgens Heda Saratov, hoofd van de Raad voor de Mensenrechten in Tsjetsjenië zouden homo's best opgesloten mogen worden en zelfs gedood worden, mochten ze bestaan. Maar ze bestaan dus niet. Homoseksualiteit is overduidelijk taboe in het land.

Eén van de kampen zou gevestigd zijn in het voormalig militair hoofdkwartier van de stad Argun. Svetlana Zakharova van het Russische netwerk voor holebi's zegt dat ze volop bezig zijn om mensen te evacueren uit de kampen. "Zij die konden ontsnappen zeggen dat ze per 30 of 40 in dezelfde kamer werden gestopt. Ze werden gemarteld met elektriciteitsdraden en hevig geslagen, soms met de dood tot gevolg."

Wekenlange heksenjacht

De heksenjacht zou al weken bezig zijn, volgens Human Rights Watch en er heerst dan ook een klimaat van angst in het land. "Een officiële klacht indienen is amper mogelijk, omdat wraakacties door de lokale autoriteiten niet uit te sluiten zijn", aldus Tanya Lokshina van Human Rights Watch.

Volgens de New York Times verwijderen veel homo's hun profiel op sociale netwerken, omdat de autoriteiten zo ver zouden gaan dat ze mannen lokken naar een date om ze dan op te pakken.

Het is maar de vraag wat de internationale gemeenschap kan doen voor de kwetsbare groep als er zogenaamd "geen probleem" is.