United Airlines gooit passagier met geweld uit overboekte vlucht: de straffe beelden gefilmd door andere reizigers

Een passagier op een vlucht van United Airlines is met geweld uit het vliegtuig gesleurd, omdat hij zijn plaats weigerde te verlaten. Volgens de maatschappij was de vlucht overboekt en zijn op basis van een aantal parameters vier mensen uitgekozen om weer uit te stappen. Toen een man hierop niet wou ingaan, is hij door veiligheidsagenten agressief uit zijn zetel getrokken. Passagiers maakten filmpjes waarop te zien is hoe hij door de middengang van het vliegtuig wordt getrokken.

Het incident gebeurde zondag op de luchthaven O'Hare in Chicago. Het toestel zou naar Louisville, in Kentucky, vliegen. De beelden hieronder tonen hoe veiligheidsagenten bijzonder agressief te werk gingen om een passagier uit het toestel te zetten:

Bebloed en verward

Je hoort andere passagiers verontwaardigd reageren over de manier waarop de man wordt behandeld. United Airlines legde in een statement uit dat het toestel overboekt was en vier passagiers moesten uitstappen. Ze zouden vervolgens willekeurig vier mensen hebben uitgekozen op basis van de klasse van hun ticket, hun 'frequent flier'-status, en het moment waarop ze ingecheckt hebben. Volgens de passagier die het filmpje hierboven maakte, moesten enkele medewerkers van de maatschappij op de valreep meevliegen omdat ze in Louisville een personeelstekort hadden.

Nog volgens die passagier zou de man in de video gezegd hebben dat hij dokter is en dat hij op weg was voor een shift in een ziekenhuis. Uiteindelijk mocht hij toch nog meevliegen, maar intussen was hij flink toegetakeld door de veiligheidsagenten. Hij bloedde aan het gezicht en leek verward, zoals op deze beelden te zien is:

Niet het eerste incident

De luchtvaartmaatschappij heeft zich intussen verontschuldigd voor het incident. CEO Oscar Munoz liet in een statement weten geschokt te zijn en samen met de autoriteiten te onderzoeken wat er precies gebeurd is. De poitie van Chicago stelt inmiddels dat de man boos werd toen ze hem vroegen zijn stoeltje te verlaten en dat hij viel toen ze hem uit het vliegtuig wilden dragen. Hij zou zijn hoofd tegen de leuning van een zetel gestoten hebben, waardoor hij de verwondingen in zijn gezicht opliep.

In het contract dat passagiers afsluiten bij het boeken een vlucht staat wel dat United Airlines het recht heeft om passagiers ondanks een geldig ticket de toegang tot het vliegtuig te weigeren als er sprake is van overboeking. In dat geval hebben passagiers wel recht op een financiële vergoeding of een alternatieve vlucht die omstreeks hetzelfde tijdstip landt. United Airlines kwam recent ook nog negatief in het nieuws toen het een tienermeisje aan boord weigerde omdat ze ongepast gekleed zou geweest zijn.

Lees meer