April doet altijd wat het wil: na warm weekend brengen de paasklokken plots zelfs weer sneeuw mee naar België

Het weer valt deze paasvakantie van het ene uiterste in het andere. Na het extreem warme voorbije weekend met temperaturen tot 25 graden wordt het Paasweekend een pak minder fraai. In de Hoge Venen kan het zelfs weer wat sneeuwen, elders in het land mogen we ons aan regen verwachten. Dat noemen ze dan aprilse grillen.

Heb jij zondag ook zo genoten van dat lentezonnetje? Het voelde zelfs zomers aan aangezien het kwik lokaal tot 25 graden is gestegen. Helaas is dat een uitschieter die voorlopig geen vervolg kent, want deze week gaat het alleen maar bergaf met het weer. Vandaag valt het nog mee, hoewel na de middag de kans op een bui groter wordt. Het is wel opnieuw veel frisser bij een temperatuur van zo'n 13 graden.

Ook morgen mogen we niet klagen met halfbewolkt weer en zo'n 15 graden. De rest van de werkweek zal eveneens vrij droog verlopen, al wordt het vanaf donderdag weer wat kouder. We halen dan nog 11 graden. Vrijdag meer van dat, maar in het weekend schuift een storing over ons land. Zaterdag en zondag krijgen we dan regen bij zo'n 12 graden. Hetzelfde weer op Paasmaandag.

Winterse buien

Opvallend is dat er vanaf het weekend in de Hoge Venen sprake is van winterse buien en sneeuw. Dat is natuurlijk niet uitzonderlijk in april, maar toch opmerkelijk na het warme weekend dat we achter de rug hebben. Voor ieder wat wils dus deze paasvakantie. Het wordt de komende dagen ook 's nachts weer koud. In het binnenland zakt het kwik naar zo'n vier graden, in de Ardennen flirt de temperatuur met het vriespunt.

Volgende week lijkt het weer zich niet meteen te herpakken. Ook dan blijft de kans op regen bestaan, en op de Ardense hoogten kan die van winterse aard zijn. Van mooi en stabiel lenteweer is dus voorlopig in de verste verte geen sprake meer.

Lees meer