Beeldhouwer Wall Street Bull voelt zich bedreigd door bronzen meisje en wil haar weg

De beeldhouwer die de Charging Bull op Wall Street heeft gemaakt, vindt dat zijn rechten geschaad worden nu het bronzen meisje dat op Vrouwendag voor de stier werd gezet, mag blijven staan voor minstens een jaar. Hij vindt het een smakeloze reclamestunt en ziet het meisje liever gaan dan staan.

De Italiaanse beeldhouwer Arturo Di Modica is verantwoordelijk voor de indrukwekkende bronzen stier op Wall Street. Al jaren staat het beest woest te staren in het Bowling Green Park in New York, maar sinds 8 maart 2017 staat daar nu ook een bronzen meisje, Fearless Girl. Het standbeeld van het meisje werd er gezet naar aanleiding van Internationale Vrouwendag. Het meisje staart zonder angst en met haar handen in haar zijde naar de woeste stier als symbool tegen het machogedrag op Wall Street. Het is met dat meisje dat beeldhouwer Di Modica nu een probleem heeft.

Fearless Girl blijft

De stad New York heeft een vergunning afgevaardigd voor het bronzen meisje zodat het beeld nog zeker kan blijven staan tot februari 2018. Maar daar is de stierenbeeldhouwer dus tegen. Zijn advocaat Normal Siegel eist dat de stad documenten vrijgeeft die aantonen welke procedures werden gevolgd om Fearless Girl op Wall Street te laten staan.

Volgens De Modica is de aanwezigheid van het meisje een inbreuk op zijn eigen artistieke copyright, omdat door de aanwezigheid van het nieuwe beeld er een andere dynamiek wordt gecreëerd én omdat het volgens De Modica om een reclametruc gaat van twee Amerikaanse filma's.

Illegale stier

Wat Arturo Di Modica even lijkt te vergeten, is dat zijn beeld ook niet zonder slag of stoot op Wall Street mocht blijven staan. De beeldhouwer placeerde zijn 3200 kg zware kunstwerk onaangekondigd en zonder vergunning "als kerstcadeau" rechtover het bedrijf New York Stock Exchange in 1987. Door de populariteit van het beeld, mocht het uiteindelijk blijven staan. Hij kan dan toch niet kwaad zijn dat met Fearless Girl hetzelfde zou gebeuren? Of voelt hij zich bedreigd door zo'n grote vrouwelijke kracht?

Twitter

Op Twitter zijn de meningen duidelijk: de kunstenaar heeft ongelijk en toont zich van zijn kleinste kant. Volgens sommigen is zijn reactie net de reden waarom het meisje zou moeten blijven staan: er is nog teveel machogedrag (op Wall Street) en dat moet maar eens gedaan zijn, al was het eerst symbolisch door Fearless Girl te laten staan.

Lees meer