China wil vreedzame oplossing voor Noord-Korea. Maar Trump wil ook zonder de Chinezen de klus klaren

De Chinese president Xi Jinping heeft aan de telefoon bij Amerikaans president Donald Trump aangedrongen om op een vreedzame manier een oplossing te zoeken voor de crisis rond het Noord-Koreaanse kernprogramma. Trump tweette gisteren dat hij het probleem wil oplossen, met of zonder China. Hij vindt dat Peking te weinig doet om Noord-Korea op andere gedachten te brengen. Zaterdag heeft de VS het vliegdekschip USS Carl Vinson naar Korea gestuurd. Daarop reageerde Noord-Korea met oorlogstaal.

De Chinese president Xi Jinping heeft een lang telefoongesprek gevoerd met Amerikaans president Donald Trump. Volgens de Chinese staatszender CCTV heeft Xi bij Trump aangedrongen om de crisis rond het Noord-Koreaanse kernprogramma op een vreedzame manier op te lossen.

China zegt echter dat “het behoud van vrede en stabiliteit” op het Koreaanse schiereiland van fundamenteel belang is, maar het wil wel met de VS blijven communiceren over de situatie in Noord-Korea. China is de enige bondgenoot van Noord-Korea. Trump vindt dat Peking te weinig doet om Noord-Korea op andere gedachten te brengen.

Het blijft niet bij woorden

Gisteren liet Trump in een stoere tweet weten dat hij het probleem Noord-Korea wil oplossen, met of zonder China. Ook liet Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson vorige maand weten dat militair ingrijpen tegen Noord-Korea “een optie is die dan op tafel ligt”.

Maar het blijft niet bij woorden alleen, de VS stuurde zaterdag het vliegdekschip USS Carl Vinson naar Korea. Het schip heeft naast z'n eigen wapencapaciteit anti-rakettensystemen aan boord en wordt vergezeld door een hele vloot van de Amerikaanse marine.

De maat is vol

Het is niet de eerste keer dat Trump met dreigende taal tegenover Noord-Korea spreekt, maar met deze move maakt hij duidelijk dat voor hem de maat vol is. Zo voerde Noord-Korea de jongste tijd verschillende testen uit met middellangeafstandsraketten.

Daarmee wil de dictatoriale staat de VS provoceren, want de raketten van het type KN-15 zouden militaire basissen van de VS bij Japan kunnen bereiken. De rakettest van vorige week gaf de doorslag. Ook lanceerde Noord-Korea onlangs een video met dreigende taal naar de Verenigde Staten.

Noord-Korea reageert met oorlogstaal

Noord-Korea reageerde op de aanwezigheid van de Amerikaanse vloot met echte oorlogsretoriek: Pyongyang is “klaar om te reageren, welke soort oorlog de VS ook willen voeren.”

“We nemen de meest strikte maatregelen om terug te vechten tegen provocateurs, om ons met wapens te verdedigen,” klonk het nog. “Wij zullen de Verenigde Staten volledig verantwoordelijk houden voor de catastrofale gevolgen van hun buitensporige acties.”

Japan helpt mee

Net als het vrije Zuid-Korea steunt Japan de Amerikanen. Ook gaat Japan samen met de Amerikaanse marine oefeningen houden in de Oost-Chinese Zee, ten westen van het Japanse eiland Kyushu. Daarbij zal ook de USS Carl Vinson betrokken worden.

De oefeningen dienen als waarschuwing aan Noord-Korea, maar ook om China in het oog te houden. Want China en Japan kibbelen al een tijd over eilanden in de Zee. Bovendien claimen de Chinezen 90 % van de zee, terwijl volgens internationale regels maar een klein stuk van hen is. Ze bouwen zelfs constructies op eilanden die niet van hen zijn, en leggen er kunstmatige eilanden aan.

Lees meer