Wil jij al liftend op reis zoals in Peking Express? Dit moet je weten voor je vertrekt

Iedereen wil graag zo goedkoop mogelijk op reis en wat is de goedkoopste manier om op je bestemming te geraken? Liften! Omdat elk land er zijn eigen wetgeving op nahoudt, zochten wij voor jullie uit waar in Europa je mag liften en met wat je rekening moet houden. 

Moeilijke landen

Het goeie nieuws: het is in elk land in Europa toegestaan om te liften. Maar sommige landen kunnen best een uitdaging zijn om je duim omhoog te steken. Misschien vind je dat avontuurlijk, maar dit zijn de landen waar de inwoners geen tot weinig ervaring hebben met lifters en waar je dus wat geduld zult moeten hebben vooraleer iemand je wil meenemen. Andere landen zijn dan weer risicovoller om langs de kant van de weg op zoek te gaan naar vervoer.

Vaak wordt gedacht dat liften in onder andere Spanje verboden is, maar dat klopt dus niet. Inwoners van Spanje en Italië hebben gewoon weinig ervaring met lifters en zijn daarom minder geneigd om avonturiers op te pikken. Ook in Griekenland zijn mensen minder geneigd om lifters mee te nemen.

In Zuid-Italië moet je oppassen als je wil liften, want daar is de veiligheid een pak minder dan in de rest van het land.

Makkelijke landen

Europa telt gelukkig ook een pak landen waar het een eitje is om een lift te krijgen. In Turkije zou de wachttijd maximum 15 minuten zijn en wordt er je ook vaak eten en een slaapplek aangeboden. Het is wel raadzaam voor vrouwen op voorzichtig te zijn als ze alleen gaan liften in het land. In Kroatië zou je slechts 20 minuten moeten wachten op een stoppende auto en Duitsland is ook een heel goed land om opgepikt te worden.

Ook Nederland is fan van liften. Daar zijn er zelfs speciale liftershaltes nabij zeven grote steden die je verder vooruit zullen helpen. De haltes zijn te vinden in Amsterdam, Enschede, Den Haag, Groningen, Maastricht, Nijmegen en Utrecht.

Algemene regel

Oké, dus je mag in elk Europees land liften. Maar mag je ook op elke plaats in die landen liften? Nee, dat mag je zeker niet. Op autostrades is het in elk land verboden om te liften en in Italië mag je zelfs niet liften aan tankstations langs de autosnelweg.

Hoewel het per land een beetje kan verschillen, is de algemene regel: "Waar je als voetganger mag lopen, mag je ook staan om te liften."

Als je graag meer informatie wil over een bepaald land in verband met liften, kan je terecht op Hitch Wiki.

Wildkamperen

Vind je het moeilijk om een vakantiebestemming uit te kiezen aangezien het in gans Europa is toegestaan om te liften? Misschien ben je dan op zoek naar nog meer goedkoop avontuur en wil je graag in het wild (en dus gratis) kamperen? Volgende week vertellen wij jullie alles over de landen waar je mag je tentje opslaan en waar er zelfs speciale accommodaties voorzien zijn voor wild(e)kampeerders.

Lees meer