Zet je schrap: wetenschappers hebben net 50 (!) nieuwe spinnen ontdekt

De natuur blijft verrassen en of je het nu leuk vindt of niet, spinnen zijn vaak de meest opvallende beestjes die er rondlopen. Wetenschappers hebben liefst 50 nieuwe soorten ontdekt tijdens een onderzoeksmissie in Australië. En ze vermoeden dat er nog veel meer onbekende spinnen op onze aardbol rondkruipen.

De nieuwe spinnen komen allemaal in Australië voor. Zoals je weet zijn sommige spinnen daar niet normaal en geenszins te vergelijken met die enge, maar onschuldige beestjes die bij ons opduiken. Het team van Robert Raven, spinexpert van het Queensland Museum, had slechts twee weken nodig om de vijftig nieuwe spinnen te ontdekken. Eén van de bizarre methoden die ze gebruiken is ergens een dieselmotor zetten. Insecten en spinnen worden om de ene of de andere reden door zo'n motor aangetrokken.

Als je bang bent van spinnen, kan je beter niet naar Australië verhuizen, want daar hebben ze weet van liefst 3.500 verschillende soorten. Maar Barbara Baehr, nog een wetenschapper in het museum, gelooft dat er Down Under zeker 9.000 tot 15.000 soorten moeten bestaan. Eén van de meest opvallende spinnen die Raven ooit ontdekt heeft, is een duikende vogelspin. Het dier springt gewoon in het water, niet eens met de bedoeling de overkant te bereiken. De vogelspin kan urenlang onder water overleven.

Onder de nieuwe ontdekkingen zijn dit enkele verrassende soorten:

1. Een springende spin

© Bushblitz/R. Whyte

Je hoort het goed: alsof ze nog niet snel genoeg zijn, bestaan er ook spinnen die kunnen springen. De familie springspinnen is heel uitgebreid, er bestaan duizenden soorten. En er komen ook exemplaren bij ons voor. Ze beschikken vooral over een heel goed zicht. Deze nieuwe Australische soort heet Saliticidae Jotus sp. nov. cf auripes. De spinnen hebben acht ogen om te jagen en ze kunnen 50 keer hoger dan hun eigen lengte springen. Ze worden maximaal 2 centimeter lang, dus reken maar uit...

2. Een spin met harige voorpoten

© Bushblitz/R. Whyte

Deze soort, Gnaphosidae Ceryerda, valt vooral op door de nogal harige voorpoten. Ze worden 8 tot 12 millimeter lang.

3. Nee, dit is geen mier

© Bushblitz/R. Whyte

Van ver zou je misschien denken dat dit een mier is. Maar dat is net wat deze spin wil dat mieren denken. Door ze na te bootsen worden de spinnen niet gemakkelijk ontdekt en kunnen ze mieren vangen en opeten.

4. Een spin die een eigen hol maakt

© Bushblitz/R. Whyte

Niet alle spinnen maken een web, dat weten we al lang. Deze soort verkiest om vanuit een hol op prooien te jagen. De onothele sp. Nov., family Ctenizidae wacht gewoon tot z'n prooi voorbij komt.

5. En dan is er nog deze knapperd

© Bushblitz/R. Whyte

Geef toe, als je in een nachtmerrie een spin zou zien, dan zou die toch echt op dit exemplaar lijken. Mygalomorphae Barychelidae Idiomata sp. heet de spin. Gelukkig zijn de foto's natuurlijk flink uitvergroot. Hopelijk ga je er nu niet echt van dromen ...

Toch maar eens in de kelder gaan kijken of er geen nieuwe soort verstopt zit?

Lees meer