Er komt een extra aflevering van Reizen Waes voor actie tegen honger, en het zal niet simpel worden voor Tom

Wie Reizen Waes nu al mist, heeft weer iets om naar uit te kijken. Tom Waes vertrekt eind deze maand naar Oeganda om er een week in vluchtelingenkampen op de grens met Zuid-Soedan te verblijven. Dat is één van de zwaarst getroffen gebieden door de hongersnood. Reizen Waes 12-12 zal dan normaal eind mei op televisie te zien zijn.

Is het je ook opgevallen dat Tom Waes dit jaar meer dan ooit humanitaire problemen een hoofdrol gaf in Reizen Waes? Mogelijk komt er door het enorme succes van de voorbije reeks nog een vierde seizoen, maar dat zal er dan niet snel komen. En net nu dient zich een probleem aan dat niet kan wachten. De hongersnood die delen van Afrika treft krijgt dankzij het Consortium 12-12 al enkele weken belangstelling, en dus doet ook Tom zijn duit in het zakje. Hij trekt naar de grens tussen Oeganda en Zuid-Soedan om ons te tonen hoe schrijnend de situatie er is.

De vluchtelingenkampen zijn natuurlijk niet meteen de plaats waar je op vakantie zou gaan, dus past het perfect in het concept van het programma. Maar we vermoeden dat Tom er wel voor één van de grootste uitdagingen uit Reizen Waes zal komen te staan. In het eerste seizoen trok Tom Waes al eens naar Zuid-Soedan, maar de situatie is er sindsdien niet beter op geworden. Enkele maanden geleden riepen de Verenigde Naties er officieel de hongersnood uit.

Wat er met ons geld gebeurt

Samen met Jemen, Nigeria en Somalië staat het land centraal in de geldinzamelactie die momenteel loopt. Liefst twintig miljoen mensen, van wie 1,4 miljoen kinderen, lijden aan ernstige ondervoeding door droogte en geweld. Het was een idee van Tom zelf om er een reportage over te maken. "Als tv-maker vind ik het erg belangrijk om de actie van 12-12 een duw in de rug te geven. Bovendien was er na de Haïti-aflevering van Reizen Waes eerder dit jaar, wat commotie over de werking van ngo’s in Haïti. Ook daarom vind ik het belangrijk om in het zog van 12-12 mee te reizen en te tonen hoe 12-12 haar middelen zo goed mogelijk inzet in deze humanitaire crisis."

Tom Waes is goodwill-ambassadeur en zet zich al lang in voor UNICEF, maar nu reist hij voor het eerst mee in het zog van het Consortium van zes ngo's. We gaan dus vermoedelijk met onze eigen ogen te zien krijgen wat er met ons geld gebeurt en hoe ze ginder broodnodig werk verrichten. Gemakkelijk wordt het niet om de reportage te draaien. "Reizen in zulke gebieden is altijd improviseren, maar we doen er alles aan om Tom zoveel mogelijk projecten te laten zien", zegt Erik Todts, directeur van Consortium 12-12. Tom pakt in elk geval op zaterdag 29 april z'n koffers voor de reis.

Reizen Waes 12-12 zou eind mei op Eén te zien zijn.

Lees meer