Reizen naar Barcelona wordt een stuk duurder en vooral jongeren zijn het slachtoffer

Barcelona is nog altijd een van de populairste steden voor een citytrip, maar daar zou wel eens verandering in kunnen komen. Sinds 1 april is er namelijk een nieuwe toeristenbelasting van kracht en die treft vooral vakantiewoningen. Airbnb valt daar gelukkig niet onder, al komt ook daar een kleine extra kost bij.

De meeste jongeren die op citytrip gaan, gaan tegenwoordig niet meer op hotel, maar kiezen voor een vakantiehuisje. Dat merkte ook de Catalaanse regering op. Sinds 2012 heeft de regio al een toeristenbelasting, maar die treft vooral hotels.

Daarom zijn de tarieven op 1 april van dit jaar aangepast. Wie een vakantiehuisje huurt betaalt nu per persoon 2,25 euro (+ 10 % btw) per dag, voor een maximum van 7 dagen. Als je dus met 5 vrienden een huisje huurt, zal je voor een week bijna 80 euro toeristenbelasting betalen.

Er is dan ook veel protest van toeristen, want het bedrag is gelijk aan wat je betaalt aan de overheid als je logeert op een luxehotel. Wie de hoge belastingen wil vermijden, kan kiezen voor Airbnb. Die dienst heeft een speciale regeling en daar betaal je maar 0,65 euro (+ 10 % btw) per persoon per dag. In ons voorbeeld hierboven dus zo'n 25 euro.

Lees meer