Een autovakantie gepland deze zomer? Tank slim: kijk naar onze buurlanden en bespaar een hoop geld

Heb je een leuke autovakantie gepland deze zomer? Dan breekt het angstzweet je waarschijnlijk al uit als je de brandstofprijzen bekijkt. De afgelopen maanden zijn die enkel nog maar gestegen en ze staan nu op het hoogste punt van het afgelopen anderhalf jaar. Wil je toch je vakantie betaalbaar houden, wees dan slim. "Bekijk de prijzen in de buurlanden en tank over de grens", zegt Danny Smagghe, woordvoerder van Touring,

De FOD Economie maakte enkele dagen geleden de nieuwe maximumprijzen voor benzine en diesel bekend, en die zijn nog maar weer eens gestegen. En binnen enkele maanden staat de zomervakantie al voor de deur. Het sein voor vele gezinnen om er met de auto op uit te trekken. De hoge brandstofprijzen zouden dan wel eens voor een domper op een leuke vakantie kunnen zorgen. "Hoe het de komende maanden zal evolueren, is moeilijk te voorspellen", zegt Danny Smagghe, woordvoerder van de Belgische belangenvereniging voor automobilisten Touring. "Dat hangt allemaal af van de internationale markten. Er is niet echt een lijn in te trekken."

Of de brandstofprijzen zullen dalen, of godbetert nog zullen stijgen, is dus niet te voorspellen. Maar Smagghe heeft wel een goede raad voor al wie op autovakantie vertrekt: "De mensen moeten goed uitkijken en moeten zien of het niet voordeliger is om over de grens te gaan tanken." We denken dan uiteraard meteen aan Luxemburg. "Luxemburg is inderdaad altijd wel wat goedkoper. In Frankrijk is het ietsje duurder dan in Luxemburg maar meestal wel beter dan in België. In Nederland is het standaard dan weer wat duurder dan bij ons", stelt Smagghe. "Mensen gaan dat voelen. Dat kan voor een serieus verschil zorgen op een volledige tank."

Aire de Berchem

Als we momenteel de brandstofprijzen bekijken in onze buurlanden (via de website van ANWB, een Nederlandse organisatie voor verkeer en toerisme) dan zie je dat je inderdaad al een hoop profijt kan doen. Neem gerust een tussenstop in pakweg Aire de Berchem in Luxemburg, want dan ben je voor Euro 95 meer dan 24 cent per liter goedkoper af dan bij ons. Voor diesel is dat zelfs 33 cent per liter. Ook in Frankrijk is de diesel momenteel met net geen 12 cent per liter toch wel aanzienlijk goedkoper en in Duitsland is dat zelfs meer dan 17 cent per liter.

De prijzen voor Euro 95 liggen dichter bij elkaar, al tank je ook in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland een beetje goedkoper dan bij ons. Tank je Euro 95 dan ga je best niet tanken in Nederland (24 cent duurder per liter) of Italië (10 cent per liter). In Zwitserland is de diesel dan weer ietsje duurder met net geen 13 cent per liter. Een tussenstop in bijvoorbeeld Luxemburg bespaart je, met een tankbeurt van 50 liter, dus al gauw 12 euro of meer. "Het is dus belangrijk dat je die prijzen goed opvolgt," gaat Smagghe verder, "want ze veranderen bijna dagelijks."

Lees meer