NASA gelooft dat er mogelijk leven is op Saturnusmaan Enceladus

De zoektocht naar leven buiten onze aarde is een van de meest fascinerende en daarover heeft NASA vandaag een belangrijke aankondiging gedaan. Op Enceladus, een van de manen van Saturnus, heeft het geisers gevonden die waterstof bevatten. Daarmee is een van de belangrijkste voorwaarden voor leven aanwezig op de maan.

Enceladus is de zesde maan van Saturnus. Hij is amper één zevende zo groot als onze maan en de temperatuur is er -198 graden Celsius. Op het oppervlakte is alles bedekt met ijs, maar de ruimtesonde Cassini merkte al in 2004 op dat er geisers uit dat oppervlakte zouden komen.

Verder onderzoek heeft nu aangetoond dat die geisers waterstof bevatten. Ervaringen op aarde hebben ons geleerd dat tijdens processen waarbij die waterstof ontstaat, ook leven kan ontstaan. Dat zou dus ook op Enceladus het geval kunnen zijn.

NASA is dan ook heel enthousiast over de ontdekking en hoopt in de toekomst verder te onderzoeken of er ook echt leven is. "Momenteel is Enceladus een van onze beste kansen op buitenaards leven, want aan bijna alle voorwaarden daarvoor is hier voldaan", zegt de ruimtevaartorganisatie op zijn persconferentie.

Lees meer