"Even straf als de maanlanding: windpark op zee met 0 euro subsidies!"

Windenergie zit in een stroomversnelling. In Duitsland gaat energiereus EnBW een windmolenpark op zee bouwen met 0 euro subsidies. En dat is echt historisch. "Dit moment is te vergelijken met de maanlanding", zegt analist David Hostert. Ondertussen zet distributiebedrijf Elia het licht op groen om een groot stopcontact op zee te bouwen, zodat de windparken voor de Belgische kust daarop kunnen aansluiten.

Een historisch moment dus in de sector van de windenergie: er is geen euro subsidie meer nodig om zware investeringen te doen voor windparken op zee. Een nieuwe aanbesteding op zee in Duitsland draaide zo uit dat bij het opbieden het bedrijf EnBW uiteindelijk toezegde om het gewoon zonder subsidie te doen. "Dit moment is te vergelijken met de maanlanding: subsidievrije elektriciteit", zo reageert David Hostert, specialist windenergie bij Bloomberg New Energy Finance.

Tot nu toe werden bij windparken vaak nog grote subsidies toegekend. Zo krijgen de twee meest recente projecten voor de Belgische kust, Norther en Rentel, een gegarandeerde prijs van 124 en 129,8 euro per megawattuur geproduceerde stroom. Daarin zit de groothandelsprijs (zo'n 30 euro per megawattuur vandaag) plus de subsidie. Diegene die de minste subsidie zegt nodig te hebben, wint de bieding bij nieuwe projecten.

En daarin ging het de laatste tijd steeds scherper: een windpark van Vattenfall ging de deur uit aan een totale prijs van 49,9 euro, mét de groothandelsprijs daarin verwerkt. En nu gaat het dus nog een stap verder: een project puur op basis van de groothandelsprijs en zonder subsidies. Dat zal grote gevolgen hebben voor de komende jaren.

Groen licht voor stopcontact op de Noordzee

Ondertussen is er voor de Belgische windparken ook erg goed nieuws: distributiebedrijf Elia gaat nu eindelijk een aansluitpunt, een zogenaamd stopcontact op de Noordzee, bouwen waarop vier Belgische windparken kunnen aansluiten. Zo krijgen Rentel, Northwester 2, Mermaid en Seastar zekerheid over hun distributie naar het vasteland. Elia stopt 400 miljoen euro in het project. Het voordeel is dat geen van de vier parken dan z'n eigen kabels moet trekken.

Overigens klopt uitgerekend nu CD&V op tafel in Het Laatste Nieuws, omdat ze vinden dat de energieministers te traag gaan. Zowel Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) als zijn federale collega Marie-Christine Marghem (MR) moeten met een energieplan komen voor 2020. Maar doordat de biocentrale van Langerlo niet doorgaat, is er een groen gat gevallen in de plannen. Als men wil vermijden dat de kerncentrales na 2025 nog langer open moeten blijven, is een nieuw plan snel nodig. CD&V dringt daar fel op aan.

Lees meer