Neem het van ons aan: de smartwatch heeft geen toekomst

Het gaat niet goed met smartwatches. Onlangs nog heeft de CEO van een bedrijf dat smartwatches maakt, gezegd dat hij er nooit één zou dragen. En vorig jaar is de verkoop van de Apple Watch volledig ingestort. Geef maar toe: hoeveel mensen ken je die dat ding dragen?

Deze week zei CEO van Huawei dat hij geen toekomst ziet in smartwatches en er zelf nooit een zou dragen. Nochtans, zijn bedrijf maakt wearables. Hij stelde ook de vraag: "waarom zou je een smartwatch willen als je al een smartphone hebt?" Eerlijk: kunnen we hem ongelijk geven? Zo'n toestelletje doet uiteindelijk ook wat je smartphone doet. Maar het scherm is zo klein, dat het niet altijd handig is.

Oké, toegegeven een smartwatch is een statussymbool en je kan er gemakkelijk berichtjes op checken, maar je kan ze niet beantwoorden. Daar heb je nog steeds je telefoon voor nodig. Als je gaat sporten kan je gemakkelijk zien wat je hartslag is, hoe lang je loopt, hoeveel calorieën je verbrandt ... maar is dat de prijs waard? Je betaalt minstens 150 euro voor een goedkoop model, maar je hebt er ook van meer dan 300 euro. Bij Apple heb je zelfs een model van 700 euro ... voor een horloge?! De prijs is trouwens de belangrijkste reden waarom mensen geen smartwatch willen kopen.

En ja, ook de Apple Watch doet het niet bijster goed: vorig jaar is de verkoop ingestort. Op een jaar tijd zijn toen 55% minder Apple Watches verkocht. Maar wearables zijn sowieso geen groot succes. Als je op straat rondloopt zie je niet veel mensen met een smartwatch of een ander wearable. Voor elke smartwatch die vorig jaar verkocht werd, zijn er ongeveer 100 smartphones verkocht. Bijna iedereen heeft een smartphone op zak.

Zou jij een smartwatch kopen?

Lees meer