Minister-president Bourgeois probeert brand tussen N-VA en CD&V te smoren, voor die weer helemaal oplaait

Het brandje tussen CD&V en N-VA blijft verder smeulen. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) dringt nog eens aan op een gebaar van "zijn oud-studente", collega Zuhal Demir (N-VA). En CD&V laat verstaan van de sluiting van de Fatih-moskee in Beringen een regeringszaak te maken. "Die debatten moeten we intern voeren, en alle partijen moeten respect tonen voor elkaar", reageert minister-president Geert Bourgeois (N-VA).

Geert Bourgeois, de Vlaamse minister-president, maar ook N-VA-boegbeeld, zet z'n politieke kapitaal op het spel om de ruzie tussen zijn partij en CD&V te blussen. Hij roept op "om het gekrakeel te stoppen". "Ik betreur de aanvaringen en denk dat de mensen dat beu zijn. (...) Debatten binnen de meerderheid moet je intern voeren. Alle partijen, en ik benadruk alle, moeten daarin respect tonen voor elkaar. Wat mij betreft, moeten we de rangen sluiten."

Bourgeois moest wel op het toneel verschijnen, omdat de spanning binnen z'n Vlaamse regering hoog dreigt op te lopen. Afgelopen week kwamen N-VA en CD&V fel in aanvaring met elkaar, door wat soms wel leek op een opbod in felle uitspraken van staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) en Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA). Die uitspraken jaagden CD&V de bomen in.

Zo had CD&V-voorzitter Wouter Beke het bijzonder moeilijk met het feit dat Demir vorige zondag in een interview verklaarde dat "CD&V een moslimpartij" is, en dat " Beke moslims als kiesvee beschouwt". Daarop eiste Beke excuses, die kreeg hij niet. Wel gaf premier Charles Michel (MR) haar een tik op de vingers, die ze aanvaardde.

Ondertussen voerde Vlaams minister van Binnenlandse aangelegenheden Liesbeth Homans de forcing door te dreigen met het intrekken van de vergunning van de Fatih-moskee. Ze schermde met een kritisch rapport van de Staatsveiligheid. Maar ook daarover stond CD&V op z'n achterste poten, want zij hebben een andere lezing van dat rapport. De Staatsveiligheid zelf liet in een zeldzame mededeling weten dat ze nooit zo'n advies gegeven had, en federaal minister van Justitie Koen Geens (CD&V) liet weten dat hem ook geen advies gevraagd was.

De uitslaande brand tussen N-VA en CD&V kan makkelijk nog verder escaleren. Want CD&V heeft er ook al mee gedreigd om begin volgende week de beleidsbrieven van staatssecretaris Demir (N-VA) niet mee goed te keuren. Dat zou tot een regeringscrisis dreigen. En op het Vlaams niveau kan hetzelfde gebeuren: woensdag zal Homans in het parlement al tekst en uitleg moeten geven en vrijdag zou ze op de Vlaamse ministerraad wel eens een njet kunnen krijgen van de coalitiepartners over het intrekken van de erkenning voor de Fatih-moskee.

Geens: "Hoop dat Demir zich verduidelijkt"

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) voerde vanmorgen nog de forcing met N-VA. Hij wil alsnog een soort verontschuldiging van Demir, zo liet hij verstaan in een interview met Radio 1. Dat deed hij naar eigen zeggen niet als minister van Justitie, maar als CD&V-lid.

Eerst was hij daarover toch voorzichtig: "Ik zou even uit mijn rol van minister van Justitie willen stappen, want ofwel ben ik nu CD&V'er, ofwel ben ik politiek analist... Laat mij dit zeggen: ik heb het gevoel als CD&V'er dat het rechtse en extreemrechtse stuk van het politieke terrein zo hard mogelijk moet bezet worden. En dat CD&V daarbij een partij is die best af en toe een beetje gebasht worden. Dat wij dat niet leuk vinden, heeft onze voorzitter gezegd. Dat dit niet kan binnen de regering, heeft de premier gezegd. Het is dus niet aan mij, om me erover uit te laten."

Maar even later focuste hij toch op z'n collega Demir, die hij tot twee keer "een oud-studente van mij" noemde. "Het is toch leuk dat ik niet op elk moment in mijn achterhoofd moet hebben, 'gaat ze mij nu vliegen afvangen?', 'vind ze mij nu echt lid van een moslimpartij?' Wat voor toestanden zijn dat nu? Dat gaat toch niet niet? Wij moeten als collega's samenwerken. Zij is mijn oud-studente, ik vind het werkelijk vreemd." En hij voegde er nog duidelijk aan toe: "Ik zou hopen dat ze meer doet, dan alleen haar toon milderen."

Wat moet ze dan meer doen, wilde de interviewer weten? "Wel, dat ze zegt: 'Ik verduidelijk mij". (...) Ik ga dat voortaan zeggen thuis, in plaats van 'ik excuseer mij", zeg ik "ik verduidelijk mij". Dat zou op z'n plaats zijn denk ik. Het is bij ons hard aangekomen."

Tegelijk was Geens ook kritisch over de actie van Homans om die erkenning van de Fatih-moskee te willen intrekken: "Ik vind het vreemd dat over de intrekking van de erkenning van de Fatih-moskee niet gepraat is tussen de Vlaamse en de federale regering. We hadden op 19 april een vergadermoment gepland, met mijn kabinet, het kabinet van minister Homans en de Staatsveiligheid. Dan is het Turks referendum overigens afgelopen, toch een moment waarop er beter geen olie op het vuur wordt gegooid."

Het zou dus best kunnen dat CD&V in de Vlaamse regering vraagt om alsnog die vergadering af te wachten, voor de vergunning van de moskee te laten intrekken. Zo'n vergunning intrekken is een regeringsbeslissing, ze kunnen dus Homans stokken in de wielen steken.

Een gevaarlijke cocktail voor de federale én de Vlaamse regering. Dat is meteen de reden waarom Bourgeois nu ingrijpt en probeert het conflict te sussen. Afwachten of hij greep heeft op z'n eigen partijleden én op coalitiepartner CD&V.

Lees meer