Geruchten over megadeal tussen Apple en Disney. Wat zijn de mogelijke gevolgen daarvan?

Is een van de grootste overnames ooit in de maak? Beursspecialisten speculeren namelijk over een mogelijke overname van Disney door Apple. Het zou het bedrijf het grootste ter wereld maken en de branche grondig door elkaar schudden.

Voor alle duidelijkheid: het zijn voorlopig alleen nog maar geruchten, maar heel onlogisch is het wel niet. Apple heeft namelijk buiten de Verenigde Staten zo'n 190 miljard euro cash staan. Dat zou het graag naar Amerika halen, maar de taksen die het daarop moet betalen zijn niet gering. Als het het bedrag investeert in de overname van Disney, zou een deal kunnen gemaakt worden. De waarde van Disney komt ook ongeveer overeen met dat bedrag.

Bovendien kunnen beide bedrijven iets toevoegen aan elkaar. Apple heeft gigantisch veel gebruikers, maar is heel afhankelijk van zijn iPhone. Het bedrijf haalt 60 procent van zijn inkomen uit zijn populaire smartphone. Disney daarentegen heeft heel veel content, maar geen manier om het te verdelen.

Nieuwe streamingsdienst

Het zijn dan ook vooral Hollywood, Netflix en Amazon die de evolutie op de voet volgen. Als Apple en Disney hun krachten zouden bundelen, zou er wel eens een serieuze concurrent kunnen komen voor de streamingsdiensten.

Bovendien is er nog een nieuwe speler op komst op die markt. De Amerikaanse telecomgigant AT&T is namelijk bezig om de overname van Time Warner af te ronden en zou zo alle topreeksen van HBO (Game of Thrones, Westworld, ...) in handen krijgen. Apple had blijkbaar ook interesse in Time Warner, maar greep daar naast.

Lees meer