Groenland is er nog slechter aan toe dan verwacht: immense gletsjer zal veel sneller smelten dan eerst gedacht

Wetenschappers zeggen het al een hele tijd: het gaat niet goed met Groenland. Een nieuwe studie toont nu aan dat de grootste gletsjer er slechter aan toe is dan verwacht. De trog onder de gletsjer is namelijk niet symmetrisch en is dieper dan verwacht, en dat is geen goed nieuws. Want dat zorgt ervoor dat het ijs nog sneller smelt dan eerst werd gedacht.

De Jakobshavn-gletsjer is de grootste in Groenland en zorgt voor zowat 6 procent van al het ijs rond Groenland. Maar de gletsjer is er helemaal niet goed aan toe. De gletsjer is sinds 1990 zienderogen aan het smelten, waardoor die steeds meer landinwaarts trekt. Dat is volgens wetenschappers te wijten aan de opwarming van de temperatuur van de oceaan.

Veel meer was er over de Jakobshavn-gletsjer echter niet geweten. Tot nu. Want een recente studie van de American Geophysical Union bracht aan het licht dat de trog onder het ijs niet symmetrisch is. In het noorden zou die dieper zijn dan in het zuidelijke deel. Daarnaast is de trog ook zo'n 300 tot 400 meter dieper dan verwacht. Alle bevindingen zijn heel slecht niets, want ze wijzen erop dat de gletsjer in de komende jaren er nog sneller op achteruit zal gaan. En dat is slecht nieuws voor de hele aarde.

Traagheid

Groenland is namelijk een goede indicator voor het klimaat van de hele aarde. De zogenaamde 'traagheid' van het smelten van het ijs op Groenland zien we ook terug in het algemene klimaat. Het ijs is moeilijk om aan het smelten te brengen maar eens het begint, is het enorm moeilijk om te doen stoppen. Zeg maar onmogelijk.

Groenland is daarenboven de regio die het meeste bijdraagt aan de stijging van de zeespiegel op aarde. NASA berekende dat er elk jaar 281 miljard ton ijs uit Groenland in de oceaan terechtkomt, wat zorgt voor een jaarlijkse stijging van de zeespiegel van bijna 1 millimeter. De Jakobshavn-gletsjer is momenteel verantwoordelijk voor zo'n 32 miljard daarvan.

Vicieuze cirkel

Momenteel ... Want de studie stelt echter dat het ijsverlies van de gletsjer met 50 procent zou kunnen toenemen. Dat zou de Jakobshavn-gletsjer tot de grootste ijsverliezers van heel Antarctica maken, samen met Pine Island en de Thwaites-gletsjer, en zou ervoor zorgen dat Groenland op zijn eentje verantwoordelijk is voor een stijging van de zeespiegel van meer dan 1 millimeter per jaar. En dat is natuurlijk een vicieuze cirkel. Want hoe meer ijs er in de zee terechtkomt, hoe sneller de zeespiegel stijgt. En des te sneller die stijgt, des te meer ijs zal er smelten.

Lees meer