Bikers moeien er zich nu mee, pro-Trump-bijeenkomst eindigt opnieuw in straatrellen in Californië

Een manifestatie van aanhangers van de Amerikaanse president Donald Trump is in de universiteitsstad Berkeley (Californië) flink uit de hand gelopen. Er braken gevechten uit toen extreem linkse betogers de bijeenkomst wilden verstoren. De aanhangers van Trump hadden dit keer versterking gekregen van bikers en andere sympathisanten, die hadden aangekondigd de anti-fascisten hard te zullen aanpakken als ze zich zouden misdragen.

De voor- en tegenstanders van de president gingen op de vuist in de buurt van het park waar de manifestatie zou plaatsvinden. Beide groepen gooien stenen en stokken naar elkaar. Ook gebruikten vechtersbazen een grote vuilnisbak als stormram en vlogen vuurwerk en rookbommen door de lucht. Meerdere mensen raakten gewond.

Toen de vechtpartijen uitbraken waren er tussen de vijfhonderd en duizend mensen in het park aanwezig.

Derde keer

Het was de derde keer in enkele maanden tijd dat de twee groepen met elkaar botsten in Berkeley. De aanhangers van Trump hadden dit keer versterking gekregen van bikers en andere sympathisanten, die hadden aangekondigd de anti-fascisten hard te zullen aanpakken als ze zich zouden misdragen.

De politie arresteerde zeker dertien mensen. Er werd onder meer een pistool, een mes en een taser in beslag genomen.

In zo'n tweehonderd Amerikaanse steden werden gisteren demonstraties gehouden om president Trump op te roepen zijn belastinggegevens vrij te geven. Onder andere in New York, Washington D.C., Chicago en Philadelphia waren mensen in groten getale aanwezig.

Die protesten, georganiseerd onder de naam 'Tax Marches', verliepen wel rustig.