Duitse politie vermoedt dat bom bij spelersbus Dortmund het werk is van extreemrechtse groepering

De Duitse politie twijfelt steeds meer of de aanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund van afgelopen dinsdag wel door moslimextremisten is gepleegd. Uit gelekte documenten blijkt dat men nu denkt in de richting van een extreemrechtse groepering achter die zo hoopt moslims in een slecht daglicht te stellen.

Kort na de drie explosies bij de spelersbus van Borussia Dortmund waarbij één speler gewond raakte, vonden de onderzoekers drie brieven van IS waarin de aanslag werd opgeëist. De Duitse politie uitte toen al zijn twijfels over de echtheid van die brieven omdat die werkwijze niet gewoon is voor IS.

Die twijfels ziet het nu bevestigd door de manier waarop de bommen gemaakt zijn. Die zouden heel professioneel en met militair materiaal in elkaar zijn gestoken, anders dan wat meestal het geval is bij aanhangers van IS. En op dezelfde manier zoals extreemrechtse groepen ze in het verleden hebben gebruikt in Duitsland.

Volgens een gelekt document van de Duitse politie aan Die Welt wilden de daders zoveel mogelijk media-aandacht krijgen en de publieke opinie tegen moslims keren. Ze waarschuwen dan ook dat het niet onwaarschijnlijk is dat op andere evenementen, zoals festivals, gelijkaardige aanslagen zullen gebeuren.

Lees meer