Vergeet die dubbele nationaliteit afschaffen: liberalen zijn tegen

CD&V'er Hendrik Bogaert lanceerde afgelopen weekend z'n pleidooi om de dubbele nationaliteit af te schaffen. Daarmee mocht de rechtervleugel van CD&V nog eens z'n ding doen, tot grote vreugde van de N-VA, die Bogaert flink steunde. Maar binnen z'n eigen CD&V waarschuwen ze voor alle praktische bezwaren. En de liberalen zijn gewoon tegen. Dus het afschaffen van die dubbele nationaliteit komt er niet. 

Zelden zagen we zoveel enthousiasme bij N-VA over een CD&V-voorstel. Maar het is dan ook lang geleden dat de rechtervleugel van CD&V zich nog eens liet horen: tussen pleidooien voor een vermogens(winst)belasting en de compensatie van Arco-spaarders door was voor de rechterkamer van de christendemocraten weinig plaats over.

Vraag is dus of het allemaal erg doordacht was, toen kamerlid en oud-staatssecretaris Hendrik Bogaert z'n pleidooi lanceerde om de dubbele nationaliteit af te schaffen, via Twitter. Want Bogaert is eerder de begrotingsspecialist van zijn partij. En overigens zit hij ook in dat dossier helemaal op de N-VA-lijn zit om de begroting in evenwicht te trekken. Maar dit weekend lanceerde hij de oproep om die dubbele nationaliteit af te schaffen.

N-VA was er als de kippen bij om Bogaert "te steunen": hij werd bijna doodgeknuffeld door staatssecretaris Theo Francken (N-VA) én N-VA-voorzitter Bart De Wever himself, die allebei Bogaert wilden feliciteren. Het leek wel alsof de N-VA de rechterflank van CD&V opnieuw ontdekte. Of was het de coalitiepartner jennen, na eerst het brandmerk van "moslimpartij" te hebben gegeven? Tot twee keer toe vroeg Francken "of dit wel een partijstandpunt was?

De obstakels: wetten en praktische bezwaren

CD&V had weinig moeite om Bogaert te steunen: voorzitter Wouter Beke had al eerder aangegeven "dat het logisch is dat iemand slechts één nationaliteit heeft". Voor CD&V is een nieuwe nationaliteit een "positieve keuze", "wie die maakt aanvaardt ook een aantal consequenties."

Maar tegelijk herhaalde Beke afgelopen weekend wat hij ook al eerder zei: "In de praktijk is het minder evident dan het lijkt". In De Morgen vandaag reageert de linkervleugel van CD&V meteen al erg fel. Nahima Lanjri: "Maar maak de mensen niets wijs: het kan juridisch gewoon niet. Dit is een feite in een non-issue."

Twee zaken spelen daarbij: heel veel Belgen hebben de dubbele nationaliteit omdat ze zelf verhuisd zijn, en in het buitenland wonen. Het valt maar te bezien of de overheid die dan zal verplichten "te kiezen". Want voor onder meer de MR zijn dat belangrijke stemmen: waarom zouden de Franstalige liberalen die opgeven? Hetzelfde geldt iets minder voor de expats die in België wonen en hier de nationaliteit verkregen hebben: vaak erg welgestelde mensen, die ook tot de liberale achterban mogen gerekend worden. MR-boegbeeld en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders was duidelijk. "Dat debat is veel breder en moet niet geopend worden na een beslissing van één bepaalde gemeenschap. We moeten tijd nemen om dat in alle kalmte te onderzoeken."

Het grootste juridische probleem is bovendien dat de migratielanden bij uitstek (Marokko, Turkije, Syrië, Algerije, Tunesië...) allemaal het onmogelijk maken om hun nationaliteit op te geven: eens je Turk of Marokkaan bent, ben je dat voor het leven. Mensen die bijvoorbeeld een dubbele Turks-Belgische nationaliteit hebben, kan je dus juridisch niet dwingen te kiezen.

Zonder steun van de liberalen en met CD&V die twijfelt? Forget it

Open Vld is alvast duidelijk geen voorstander van juridische avonturen. "Het brengt te veel negatieve gevolgen mee. En we kunnen onze wetgeving toch niet laten bepalen door Turkije?", zegt Carina Van Cauter aan De Morgen.

Met de liberalen die tegen zijn, en CD&V die bijzonder veel 'praktische bezwaren' ziet, lijkt het niet alsof die dubbele nationaliteit snel afgeschaft wordt. Maar ondertussen kon Hendrik Bogaert wel nog eens naar Terzake, om daar de rechtervleugel van CD&V een smoel te geven. Ook dat was ondertussen al héél lang geleden.

Lees meer