Amerika bibbert voor Facebook-moordenaar die zegt te blijven doden tot hij gepakt wordt

De VS is in de ban van een Facebook-moordenaar. Steve Stephens schoot een bejaarde dood in Cleveland en postte daarvan een filmpje op Facebook. De 37-jarige Stephens zei op Facebook dat hij meer mensen heeft vermoord en dat hij ermee doorgaat totdat hij wordt gepakt. De klopjacht op Stephens heeft zich uitgebreid naar vijf Amerikaanse staten. Facebook moet ondertussen toegeven dat het niet snel genoeg reageerde.

Steve Stephens pleegde de moord in Cleveland, maar er zijn aanwijzingen dat hij zo ver mogelijk probeert te reizen en zoveel mogelijk mensen wil doden. De politie concludeert dat uit de gegevens van zijn mobiele telefoon. Het lijkt erop dat Stephens de 74-jarige man die hij doodschoot niet kende en dat hij op straat een willekeurig slachtoffer zocht.

Het slachtoffer was op de terugweg van een paasontbijt bij zijn zoon en schoondochter. Het filmpje van de moord op de man stond urenlang online, maar is inmiddels verwijderd.

De politie heeft Stephens zondag, na zijn daad, aan de telefoon gehad en geprobeerd hem over te halen zich aan te geven. Stephens heeft geen strafblad en de politie weet niets van de andere moorden die hij beweert te hebben gepleegd. Hij was tot 2008 coach bij een bureau voor jongeren met gedragsproblemen.

De zoektocht naar Stephens heeft zich van Ohio uitgebreid naar de staten Pennsylvania, New York, Indiana en Michigan. Er is een beloning van 50.000 dollar uitgeloofd voor de gouden tip.

Facebook geeft ondertussen toe dat het niet adequaat genoeg heeft gereageerd op de videoposts van de Facebook-moordenaar. Het bedrijf zegt dat het in de toekomst sneller en beter moet handelen bij gewelddadige (live)video's die op Facebook worden geplaatst.

"Ik ga deze man hier doden. Hij is nog oud ook."

Op de video's is te zien hoe moordenaar Steve Stephens zichzelf filmt in zijn auto. "Ik heb iemand gevonden die ik ga doden”, zegt hij tegen de camera. "Ik ga deze man hier doden. Hij is nog oud ook."

Stephens stapt vervolgens uit en vraagt een 74-jarige man om de naam van zijn vriendin te noemen. Als het slachtoffer dat doet, krijgt hij te horen dat de vriendin de reden is dat hij wordt doodgeschoten. De man wordt daarop ondanks een smeekbede door het hoofd geschoten.

Stephens zette drie video's op Facebook: in de eerste video-upload om 14.09 uur vertelt Stephens dat hij van plan is een moord te plegen. Volgens Facebook rapporteerde geen enkele gebruiker deze video.

Om 14.11 uur kwam de video met de schietpartij online. Om 14.22 uur begon Stephens met een live-uitzending waarin hij de moord bekende.

De eerste melding die binnenkwam bij Facebook was kort nadat de livevideo afgelopen was om 14.27 uur.

De video met de moord werd pas gerapporteerd tegen 16 uur. Volgens de tijdlijn die Facebook publiceerde werd om 16.22 uur het account van Stephens gedeactiveerd.

"We hebben het profiel 23 minuten na de eerste melding over de moordvideo uitgeschakeld en twee uur na de eerste melding over het account. We weten echter dat we het beter moeten doen", zegt Facebook in een reactie.